I flera gymnasieutbildningar hör det till att skapa och driva så kallade UF-företag. För Julia Monell, Emma de Flon och Linnea Khan blev detta ett arbete som verkligen förenat nytta med nöje.
50 procent
Det hela resulterade i den pedagogiska boken "Diabetes, Calle och de tusen nålarna" Bokens illustrationer är skapade av Emma de Flon och hennes mamma Anita de Flon.
BU Diabetes blev tjejernas företag och de kämpar för att uppmärksamma barn med diabetes typ 1 och fördomarna kring sjukdomen. För varje såld bok skänks 50 procent till barndiabetesforskningen för att hjälpa forskningen att gå framåt.
Två månader
- En av våra mammor jobbar med diabetespatienter på ett sjukhus, och hon berättade att två barn per dag drabbas av sjukdomen som de sedan får leva med. Fast detta hör man inte mycket om. Till detta följer även en massa fördomar, och det är detta som låg till grund av vårt UF-företag, berättar Julia Monell.
- Inledningsvis kontaktade vi en erkänd barnboksförfattare, Martin Widmark. Han gav oss lite tips om vad vi bör tänka på inför vår egen bok. Det tog två månader att producera boken och för att kunna finansiera tryckkostnaden så skaffade vi några sponsorer.
Lärorikt
Julia Monell fortsätter att berätta att det har varit väldigt roligt men också svårt att få starta och driva ett UF-företag.
- Själva processen att gå från en idé till en färdig produkt har varit väldigt spännande och vi har lärt oss mycket om företagsamhet.
- Vi tryckte upp 100 böcker inledningsvis och vårt företagande sträcker sig till maj månad. Visar det sig att det finns marknad att sälja fler böcker så beställer vi fler.
Topp tre
Vad har du för planer inför framtiden då skoltiden snart är slut. Har detta påverkat dig?
- När det gäller framtiden har jag inte någon direkt plan, utan det är bara tiden som får avgöra, avslutar Julia Monell.
Boken fick även pris under den kommunala mässan. Bland "årets produkter" hamnade boken bland topp tre.