Ulrik Lo pejlad

Ensamma vandrar de mil efter mil, ofta ett par mil per natt. Med jämna mellanrum kissar de en skvätt för att markera sitt jätterevir. Ungefär var femte dygn slår de ett rådjur och får sig ett mål mat. Det gäller skogens jättekatter: lodjuren. För en månad sen genomfördes en intensiv pejling av lodjurshannarna Ulrik och Kotten i skogarna runt Ydre, Malexander, Ulrika, Kinda och Åtvidaberg.

Viltspårare Conny Johansson med lodjurshannen Ulrik som fångades i Malexanderskogarna i februari i år.

Viltspårare Conny Johansson med lodjurshannen Ulrik som fångades i Malexanderskogarna i februari i år.

Foto:

Kinda2002-11-29 08:16

Visst finns det lodjur i södra Östergötland. Men hur många de är och hur de framlever sina ensliga liv är mindre känt. Sen knappt två år tillbaka bedrivs ett projekt med fällor i trakten. Lodjuren är inte lättfångade men två hannar har i alla fall gått i fällan och märkts med radiosändare.
Lodjurshannen Ulrik fångades i februari i år i Malexanderskogarna. En annan hanne, Kotten, fångades i mars i skogarna mellan Kisa och Ulrika. De båda hannarna har sen dess pejlats från flygplan ungefär var fjortonde dag för att se var de befinner sig.
Men i början november genomfördes en intensiv pejling dygnet runt av de båda lodjuren under drygt två veckor. Pejlingen skedde från bil och där djuren stannade till ett par timmar spårade man tillbaka för att se om de slagit något byte.

Önskas: spårsnö
Den stora frågan är om det finns någon hona i grannskapet. Det vet inte forskarna än och drömmen är att en hona ska gå i fällan och förhoppningsvis få smått nästa år. Men det kan också vara så att Ulrik och Kotten är ensamma i området.
- De kan ha vandrat ner från Bergslagen, säger Olle Liberg. Vi vet inte riktigt hur det är; kanske kan det finnas någon hona.
Både Liberg och Conny Johansson vet i varje fall vad de önskar sig inför den kommande vintern: spårsnö. Speciellt under vårvintern när brunsten börjar. Då kanske vi kan få svar på om Ulrik och Kotten kan bli pappor till sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om