Undernärda lamm till slakt

En djurägare i Kinda kommun skickade undernärda lamm och får till Swedish Meats slakteri i Linköping. Det har fått Livsmedelsverkets besiktningsveterinär att reagera.

Kinda2006-12-28 07:13

Enligt besiktningsveterinärens skrivelse till miljökontoret i Kinda var ett av lammen så extremt litet och tunt att det fick kasseras på grund av avmagring och dåligt utvecklad muskulatur.
Slaktvikten var bara fem kilo, vilket endast är en tredjedel av den normala slaktvikten för lamm. Som normalvikt har besiktningsveterinären ett riktvärde på 15 kilo eller mer, och genomsnittlig vikt för de 4 000 lamm som slaktades vid Swedish Meats under november låg på 17,5 kilo.
Av slakteriets invägningslista framgår att den aktuella djurägaren i Kinda skickade 25 lamm och tolv vuxna får och djuren var enligt besiktningsveterinären mycket ojämna.
"Endast tre lamm var ?normalstora?, elva av de övriga hade slaktvikter mellan 12 och 15 kg och elva vägde mindre än 12 kg och avräknades ej. Några lamm var extremt små. Även ett av de vuxna fåren var i dålig kondition, hade en helt onormal slaktvikt, nämligen 13,3 kg (mindre än normalvikt för lamm)", skriver besiktningsveterinären vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om