- Jag är väldigt nyfiken på att se om ungdomar och politiker har en gemensam syn på ungdomsinflytande i Kinda. Det är viktigt att kommuner ger ungdomsråd stöd, både praktiskt och politiskt. Då kan unga få det inflytande de har rätt till enligt Barnkonventionen, sa Lotta Åberg, informatör i Sveriges Ungdomsråd som höll i diskussionerna i går tillsammans med informatör Manuela Fredriksson.
Påverka beslut
Sveriges Ungdomsråd som är en ideell organisation startades 2003 med målet att stärka ungdomars möjligheter att påverka beslut som fattas, både på kommunnivå och nationellt.
Genom att utveckla ungdomsråden i landet kan ungdomar få mer inflytande och känna att deras åsikter tas på allvar.
Organisationen finansieras huvudsakligen av bidrag från Ungdomsstyrelsen och Allmänna Arvsfonden.
En resurs
Sveriges Ungdomsråd är en paraplyorganisation för ungdomsråd och andra liknade ungdomsforum i Sverige.
Rådet är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation.
- Ungdomsråden är ett medel för att skapa ett samhälle där unga har verklig tillgång till makt och där ett ungdomsperspektiv genomsyrar alla beslut som tas. Verklig tillgång till makt är en förutsättning för att kunna garantera ungas rätt till självständiga liv och rätten att ses som den resurs de verkligen är, säger Manuela Fredriksson.
Ungdomars idéer blir bok
I går mötte Kindas Ungdomsråd kommunens politiker och tjänstemän för att diskutera ungdomsinflytande. Idéerna som kom fram kommer senare att publiceras i en bok.
Politiker, tjänstemän och ungdomar diskuterar ungdomars inflytande under ledning av Lotta Åberg. Fr v Anders Ljung, Anders Lind, Matilda Gustavsson, Sarah Wolffelt, Ann Hulten, Sofia Widmark, Emil Patriksson, Karin Skärby och Erik Johansson.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!