Fritidsgården har i uppdrag att jobba med ungdomsdialog, något som har sett olika ut genom åren.
– Vi har funderat på hur vi ska nå ut till ungdomarna, säger Märit Björk, fritidsgårdschef.
Ungdomarna på högstadiet når de ganska lätt eftersom de är på skolan om dagarna som ligger i anslutnings till fritidsgården. Att nå de som går på gymnasiet är svårare.
– En app skulle kunna hjälpa oss att nå till ungdomarna och kunna ge dem information. De går inte in på kommunens egna hemsida. Det ska finnas information om hur man kan få hjälp av kommunen i olika situationer. Det kan vara vad man ska göra om man mår dåligt, vad man kan göra på sin fritid och hur politiken i Kinda ser ut.
Märit Björk menar att om man introducerar appen i högstadiet kommer de kunna använda den även i gymnasiet.
Appen ska bli en pilotstudie som Kinda kommun testar. Pengarna till att skapa appen har de fått donerade av Kindas ungdomsråd när de avvecklade sin verksamhet. De pengarna har varit öronmärkta till ungdomsdialog.
Fritidsgården vill också ha en dialog med tonåringarna för att veta vad de tycker är roligt.
– Vi försöker utgå från ungdomarnas behov och önskemål. Vi har haft flera planeringsgrupper och genomfört en enkät där vi har frågat de unga vad de vill göra.
Svaren var att många vill prova på friluftslivet, att paddla och laga mat på stormkök.
– Ibland tänker vi att ungdomarna vill göra stora utsvävande grejer men när vi frågar dem är det viktiga bara att man ska göra saker tillsammans som man blir glad av.
Fritidsgården har försökt att ta fasta både på ungdomarnas önskan men också det faktum att det är friluftsårets år i år.
– Vi har haft dagshajker och lagat mat på stormkök. Många har aldrig varit ute och paddlat eller vet hur man gör med ett stormkök. Det är givande att vara ute i den svenska naturen, många har inte den vanan. Vi vill visa att allemansrätten gör det möjligt.
Många verksamheter har drabbats av pandemin och fritidsgården är inget undantag.
– Den här perioden har varit speciell precis som för alla andra. Men vi har under hela pandemin haft öppet som vanligt förutom när det var en personlig lockdown i Östergötland, säger Märit Björk.
Märit Björk tycker att ungdomarna har varit förstående under hela pandemin.
– Vissa grejer har vi fått tänka om kring. Vi har försökt att tänka om istället för att ställa in.