Ungdomscenter i Kimilili gör skillnad

Efter sex veckor gick planet hem till Sverige igen. Resultatet? Ett ungdomscenter i Kimilili. Nu har de Kenyanska representanterna i projektet ”Unga Framåt” varit på besök i Kinda för att få inspiration. Hur ska verksamheten stabiliseras? Hur går man vidare? ”Det här är en liten bit för att göra världen bättre”, säger Pelle Lundström.

Här är den kenyanska ungdomsgruppen tillsammans med de svenska representanterna. Från vänster Elisabeth Masinde, Ann Barasa, Kevin Wamalwa, Emilia Klaar, Pelle Lundström, Humphrey Simiyu, Faith Makokha, Julias Simiyu och Lena Johansson.

Här är den kenyanska ungdomsgruppen tillsammans med de svenska representanterna. Från vänster Elisabeth Masinde, Ann Barasa, Kevin Wamalwa, Emilia Klaar, Pelle Lundström, Humphrey Simiyu, Faith Makokha, Julias Simiyu och Lena Johansson.

Foto:

Kinda2016-08-30 15:00

Det började som en förstudie, men under de senaste två åren har ”Unga Framåt” varit ett framgångsrikt projekt. Med FAUK-föreningen i spetsen har Kinda kommuns långlivade partnerskap med Kenyaområdet Kimilili fått ytterligare en dimension. De unga människorna har satts i fokus, så väl här i Sverige som i Afrika, och ett värdefullt utbyte har lett till förbättrade förhållanden.

– Även om länderna ser väldigt olika ut har vi ju samma sorts problem. Hur gör vi för att unga ska tas på allvar? Hur gör vi för att deras röster ska få höras och hur går vi vidare när vi kör fast? Därför är det viktigt att få stöd, inspiration och tips från varandra, säger föreningens ordförande Lena Johansson.

Underverk

Under hösten 2015 var en delegation från Kinda på plats i Kimilili. Förutom politiker och tjänstemän packade en ungdomsgrupp sina väskor för att under sex veckor genomföra underverk. Kindatjejerna Julia Borggren, Emilia Klaar och Eleonore Lundström jobbade intensivt tillsammans med Pelle Lundström för att starta en helt ny verksamhet, ett ungdomscenter, likt det nedlagda Kåken i Kisa. Om de lyckades? Med råge, men projektet var långt ifrån slut där.

– Ungdomarna som driver centret har försökt att stabilisera verksamheten under det gångna året. De försöker att hitta sitt sätt att driva ungdomscentret, säger Pelle Lundström och fortsätter:

– Politikerna sa att de ville ha Kåken-konceptet där, så vi åkte ner för att applicera stora delar av vårt sätt att jobba. Nu har ungdomarna sett vad som fungerar och inte, och då kan de utforma sin egen verksamhet, och börja småskaligt, men de har det helt klart kämpigt.

Vatten och el

Med korruption och oengagerade politiker har vägen fram varit krokig. För att finansiera ungdomscentret Power House har man investerat i stolar som hyrs ut till konferenser och möten. Under det senaste året har Kenyarepresentanterna även jobbat för att få vatten och el till byggnaden, men har trots allt praktiskt arbete blivit en viktig del för ungdomar som befinner sig i tuffa situationer. 

Under förra veckan var de på plats i Kinda, och besökte flera olika verksamheter runt om i kommunen, som drivs av unga människor. Allt för att få inspiration och idéer att ta med sig hem.

– När de är här är det viktigt att vi pratar oss samman och blickar framåt, för vad händer nu? Allt det här är ett projekt, men människorna är inte ett projekt, de är våra vänner, säger Lundström och fortsätter:

– Jag engagerar mig för att jag vill, och tror att det här är en liten bit för att göra världen bättre. Det vill jag göra oavsett att det inte längre finns något ungdomshus i Kinda.

Rehabilitering

Kevin Wamalwa och Faith Makokha är två av de ungdomar som driver det nystartade ungdomscentret i Kimilili.

De berättar att centret har kommit till att bli en plats för rehabilitering, en plats där ungdomar som lever i svåra förhållanden kan känna sig trygga. Trots att de har finansiella svårigheter har de kunnat arrangera flera olika aktiviteter, och hoppas nu på att utveckla och stabilisera verksamheten.

– Tack vare projektet har vi kunnat bygga upp ”Power House”. Det är ett hem för de hemlösa och ger hopp till de olyckliga. Vi började som en liten grupp, men nu täcker vi hela Kimilili, så det är många unga människor som kommer till oss. Vi har mött så många utmaningar på vägen, säger Wamalwa och Makokha och fortsätter:

– Vad vi tar med oss hem är idéer om hur vi kan fortsätta driva centret, hur vi ska stärka våra ungdomar, utveckla dem och upptäcka deras talanger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om