Andrew Peterson är Rydsnäsbon som utvandrade till Amerika på 1800-talet och som tros vara förebilden till Karl-Oskar i Wilhelm Mobergs utvandrarepos. Under hela sitt liv i USA skrev Andrew Peterson dagbok, och parallellerna till Mobergs klassiker är många.
Och nu har Jan Hermelin och Hans-Göran Saldner från Andrew Petersonsällskapet i Rydsnäs varit i USA för att leta efter den dagbok man saknade, och även för att besöka den gård utanför Minneapolis där Andrew Peterson bodde fram till sin död 1898.
- Vi hittade dagboken som Andrew Peterson skrev under överfarten till Amerika 1850 på ett bibliotek i Minnesota. Nu har vi allt; alla dagböckerna, brev, noteringshäften och bokföringsböcker från honom, säger Jan Hermelin.
Många paralleller
Och även i överfartsdagboken är parallellerna till Karl-Oskar många.
- Det är ju några speciella saker som Moberg verkar ha spunnit på. Bland annat beskriver Andrew Peterson en barnbegravning ute till havs som finns med i boken, säger Jan Hermelin.
Det var 1995-1996 som Hans-Göran Saldner började forska i sambandet mellan Andrew Peterson och Mobergs Karl-Oskar.
- Jag läste Wilhelm Mobergs bok "Den okända släkten" där han beskrev sin källforskning i USA, och där stod det att Andrew hade betytt mycket för honom, säger Hans-Göran Saldner.
Förra året startades så Andrew Petersonsällskapet efter en resa till USA, och även i Andrew Petersons hemtrakter i USA bildades ett liknande sällskap.
- Där borta är det mer känt med Andrew Petersons betydelse för utvandrareposet än här i Sverige, säger Jan Hermelin.
Vid sin andra resa till USA hade Hans-Göran Saldner och Jan Hermelin två uppgifter; att hitta den försvunna överfartsdagboken och att se om det gick att rädda Andrew Petersons gård.
De besökte gården utanför Minneapolis, som visade sig vara i mycket dåligt skick.
Privatpersoner utan anknytning till Sverige äger gården nu och de planerade att riva en del av byggnaderna.
- Vi har lyckats övertala dem att vänta med det, men det brinner lite i knutarna. Byggnaderna är i dåligt skick, men det är renoveringsbart. Därför letar vi sponsorer i både Sverige och USA för att vi ska kunna åka över nästa vår med ett gäng snickarkunniga, säger Hans-Göran Saldner.
Visioner och planer
Man har även många andra planer för hur man ska gå vidare med sin samling om Andrew Peterson.
- Vi har en vision. Eftersom Mobergs böcker nu finns som skrift, film och musik vill ju inte vi vara sämre. Bland annat har vi tänkt att vi ska renskriva alla dagböckerna exakt så att fler ska kunna ta del av dem. Som det är nu är de lite svårlästa eftersom de är handskrivna, säger Jan Hermelin.
Dessutom finns en dokumentärfilm om Andrew Peterson med bland planerna.
- Vi har redan börjat filma lite i USA, säger Jan Hermelin.
Och det finns även planer på att göra musik om Andrew Petersons liv.
- Vi har börjat lite och tänkte göra några musikstycken, kanske med rötterna i 1800-talsmusiken, säger Jan Hemelin.
Utställning i Rydsnäs
Dessutom vill man arkivera allt materialet om Andrew Peterson, och göra en stor utställning om honom i Rydsnäs. Men man vill även samarbeta med till exempel Kinda och Peter Casselsällskapet när det gäller turism.
- Man skulle ju kunna göra gemensamma dagsprogram med Kinda och Ydre för bussresor. Det finns ju så många som besöker Växjötrakten, och det är ju ändå en fiktiv historia. Vi har ju riktiga historier att komma med, säger Hans-Göran Saldner.
Ett annat sätt för Kinda och Ydre kommuner att samarbeta tror Andrew Petersonsällskapet kan vara att samköra Andrew Petersondagen med Peter Casseldagen, för att hjälpa varandra.
- Andrew Petersons och Peter Cassles historier hänger ju ihop mycket, säger Jan Hermelin.
Andrew Petersonsällskapet har sammanställt en lista med över 100 likheter mellan Wilhelm Mobergs utvandrarepos och Andrew Petersons dagböcker och omgivning. Där kan man bland annat se att Andrew Peterson och hans hustru odlade mycket fruktträd, bland annat astrakanäpplen, liksom Karl-Oskars hustru Kristina, och att ett indianuppror som beskrivs av Moberg också finns med i Andrew Petersons dagböcker.
Unik dagbok funnen i USA
Ydrebon Andrew Peterson utvandrade till Amerika på 1800-talet och skrev dagbok under hela sitt liv. Dagböckerna tros vara förebilden till författaren Wilhelm Mobergs utvandrarepos, och nu har Andrew Petersonsällskapet i Rydsnäs hittat den sista försvunna dagboken i USA. Dessutom ska man nu försöka renovera Andrew Petersons gård i USA och hoppas kunna öka turismen i Ydre.
Jan Hermelin och Hans-Göran Saldner från Andrew Petersonsällskapet vid ett äppelträd i Rydsnäs. Intresset för äppelodling var en av de saker som Andrew Peterson hade gemensamt med Wilhelm Mobergs Karl-Oskar.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!