Uppgörelsen om fiber med Kindahus

Nu ska det bli full fart i fiberslangarna runt om i Kinda. Den låsta situationen med divergerande uppfattningar om vem som ska göra vad, och betala vad - har fått en lösning. Stiftelsen Kindahus och Kinda kommun har kommit överens om fibernätet. - Så är det, säger Björn Hoflund, (M), kommunstyrelsens ekonomiskpolitiska talesperson. Vi har haft möte om fiberfrågan precis nu och kommit fram till en bra gemensam utveckling.

Foto: TT (symbolbild)

Kinda2017-10-25 22:00

Han vill inte hålla med om att kommunen fått ge med sig gentemot Kindahus, men uppgörelsen ser vid en första anblick farligt lik Kindahus önskemål ut.

- Det viktiga är att vi kommer fram till den bästa lösningen för Kindaborna. Den innebär att Kindahus hyr in sig på svartfiber fram till sina noder, och sedan gör de sina egna investeringar från noderna och in till fastigheterna.

Det innebär således att Kindahus kommer att sköta driften av nätet i sina egna hus.
- Ja, det kanske var så de ville ha det. Men det har varit lite fram och tillbaka. Men en förutsättning för att det ska kunna genomföras är vårt kommunala nät fram till de olika delarna av kommunen. Så i vissa avseende är det vår lösning som nu ger frukt.

Nu kan förhandlingar med bland annat Itux så att de får tillträde till nätet och kan leverera sina tjänster.
- Det viktigaste är att det blir bra bredband. Fram till för ett år sedan fanns tveksamheter till att hyresgästerna var villiga att betala, men den uppfattningen har nu förändrats, avslutar Björn Hoflund.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om