Frågan gällande Kinda kommuns vara eller icke vara i kommunalförbundet Itsam har under flera år diskuterats flitigt. En parlamentarisk grupp, bestående av representanter från samtliga partier i kommunen förutom Miljöpartiet och Kristdemokraterna, har det senaste dryga året arbetat med frågan. Efter genomförda utredningar kunde gruppen konstatera att det bästa för Kinda kommun är att träda ut ur kommunalförbundet.
Sedan en tid tillbaka står det därmed klart att kommunen ska lämna in en utträdesansökan. Oppositionsråd Conny Forsberg (S), Erik Andersson (V) och Pierre Ländell (LPo) är alla nöjda över det faktum att frågan är färdigutredd, men samtidigt anser de att den styrande koalitionen (M, L och C) har hanterat ärendet på ett märkligt sätt.
– Vi blev ganska glada och lättade när det var klart. Samtidigt känner vi oss lite bekymrade över hur de styrande partierna har agerat i frågan, säger Conny Forsberg (S).
Något som bekymrar honom är att Samverkan för Kinda, trots den parlamentariska gruppens utredningar, anser att det bästa vore att stanna kvar i Itsam.
– Jag kan inte förstå att man som parti, när politiken tillsätter en grupp med representanter som har kompetens inom området, struntar i det som de kommer fram till.
Beslutet att lämna in en utträdesansökan ur kommunalförbundet fastslogs under det senaste kommunfullmäktigesammanträdet, då en majoritet röstade för förslaget.
– Samma dag hade vi kommunstyrelsesammanträde och då lade Samverkan in en protokollsanteckning om att avstå från beslutet. Några timmar senare, i fullmäktige, står delar av Samverkan och yrkar avslag. Det är väldigt tydligt att man inte är eniga i den här frågan, säger Pierre Ländell (LPo).
Erik Andersson (V) tar till orda:
– Vem tar nu det politiska ledarskapet för den här frågan? Där ligger lite av vår oro. Vi har styrande i kommunen som inte ens vill vara med och fatta beslutet. Det skapar ett visst vakuum.
– Tjänstemännen kommer att göra ett bra arbete, det har vi inga som helst tveksamheter kring, men det behövs alltid ett starkt politiskt ledarskap i sådana här viktiga frågor. Nu har C, L och M ställt sig vid sidan efter att tidigare ha argumenterat emot beslutet. Risken som jag ser är att tjänstepersonerna inte får det stöd av politiken som de potentiellt skulle kunna behöva framåt.
Hade ni själva kunnat vända om i frågan, om utredningen hade visat att det bästa vore att stanna?
– Ja, självklart. Hade utredningarna visat övervägande skäl att stanna så skulle vi självklart omvärdera våra ställningstaganden, svarar Conny Forsberg (S).
Erik Andersson (V) nickar. Han belyser också vikten av att som politisk ledare visa respekt för fattade beslut, inte ta avstånd ifrån dem.
– Hade jag suttit som kommunalråd och blivit överkörd i en sådan här viktig fråga så hade jag gått upp i talarstolen i kommunfullmäktige och ändå beskrivit hur jag kommer att arbeta med frågan framåt och förklarat att jag respekterar fullmäktiges beslut fullt ut. Som kommunalråd gör man ändå anspråk på att styra och leda kommunen, då måste man också ta ansvar för fullmäktiges beslut, även om man är av en annan uppfattning.
Han fastslår:
– Man skulle vilja veta hur Christer Segerstéen (M) ser på processen framåt. Det är hans förbannade skyldighet att berätta hur han ska leda den här processen fram till valet åtminstone.