Uppskattad tradition på Höganlid

Sedan 60-talet har man klätt midsommarstången i Höganlid och sedan firat midsommarafton. I fredags var det dags igen, cirka 30 personer samlades tidigt för att klä stången.

Det var många som valde att komma tidigt för att klä stången.

Det var många som valde att komma tidigt för att klä stången.

Foto:

Kinda2016-06-28 11:10

Likt de äldre traditionerna så kunde man se kvinnorna klä kransarna och männen klä pålen på Höganlids bygdegård. Barnen fick i uppgift att leta efter blommor, som det var ont om, på grund av värme och torka. Det var så pass att trädgårdsblommor fick följa med hemifrån.

Lagarbete

Alla hjälps åt för att göra stången vacker.

– Det är ett stort engagemang varje år, folk hjälps åt. Alla borde bo i Hycklinge, det blir för trångt i Stockholm, här är det lungt och fridfullt. säger Görel Andersson som har bott i Hycklinge sedan 1971.

– Görel är en stomme i byn! säger en av de andra damerna.

Stämningen är på topp och det hittas mer blommor att klä kransarna med, det blir en stor variation av blommor till slut och man kan bland annat se Plympsinna, Rödklöver, Kärringtänder, Blåklocka och ett fåtal Lupiner.

– Det är ont om lupiner i år, säger Görel. Samtidigt kommer några barn ut från det höga gräset med en liten bukett lupiner, det skapade leenden från kransbindarna.

Allt binds sedan tillsammans med ekblad på cykelhjul, pålen kläs med enbart löv. Senare på kvällen avslutar Alve Gustavsson sin midsommar turné här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om