Uppskattat med värdefulla tips

Det visade sig vara ett stort intresse när Oppeby Bygderåd och Växtkraft Björkfors nyligen bjöd in till träff med information av Jörgen Petersson från Kinda Ydre Sparbank. Det som var tänkt att vara ett en och en halv timme långt möte, blev till nästan det dubbla innan alla frågor var avhandlade och bokförda.

Jörgen Petersson, Kinda Ydre Sparbank, informerade Oppeby Bygderåd och Växtkraft Björksfors om placerings- och försäkringsråd.

Jörgen Petersson, Kinda Ydre Sparbank, informerade Oppeby Bygderåd och Växtkraft Björksfors om placerings- och försäkringsråd.

Foto:

Kinda2017-10-25 10:00

Det var ett dryga 20-tal medlemmar i den aktiva föreningen som tog chansen att få sig till livs lite information från bankens placerings- och försäkringsspecialist Jörgen Petersson.

- Jag tyckte det var en mycket lyckad kväll, och informationen var utformad så att den passade alla deltagare, vare sig de är mer försiktiga placerare, som tänker långsiktigt, eller mer aktiva placerare som kanske har en daglig bevakning och handel.

Den som säger så är Lars-Inge Schedenborg i Oppeby Bygderåd. Han berättar att det var en mycket inspirerande information av Petersson.

- Jag är ganska övertygad om att det kommer att resultera i att flera tänker över sin situation och kanske beslutar sig för att gå in med en åtgärd.

Kriser

Jörgen Petersson tog i sin information upp de viktigaste sakerna när det gäller placering i aktier eller fonder, samt vad som är bra att tänka på när det gäller sitt sparande, såväl kortsiktigt och omedelbart som på lång sikt.

- Vi fick även förevisat var vi hittar information och vilken som var viktigast att ta till sig och hur den kan användas.

- Jag tyckte det var mycket värdefullt att dessa ämnen, som kan upplevas som tunga och besvärliga, presenterades på ett så informativt och trevligt sätt. Det framgick att såväl den försiktiga placeraren, som kanske inte gör så mycket alls, hade nytta av informationen, likaväl som den mer aktive placeraren.

Inleda handel

Jörgen Petersson berörde situationer runt om i världen som faktiskt har betydelse för aktie- och fondutvecklingen i Sverige, och därmed till Bygderådet i Björkfors Oppeby.

- De kriser som varit med president Trump avseende Nordkorea, finns givetvis kvar, men har till viss del ebbat ut när det gäller oron på finansmarknaderna.

Frågestunden efteråt handlade mestadels om placeringsspörsmål. Och det var många frågetecken som skulle rätas ut.

- Det handlade om att inleda ett värdepapperssparande som passar det egna intresset bäst.

Jörgen Petersson tog upp sambandet mellan tid och risk. På kort sikt är en investering i aktier eller aktiefond ganska riskfull, men på längre sikt minskar risken då det finns tid för återhämtning vid eventuella nedgångar.

Konkreta tips

- Vi fick ett aktietips där vinsten kan bli riktigt stor, men insatsen värsta fall kan misstas helt. Varför man bara bör investera en liten del av sitt kapital i den aktien. Endast vad man tycker att man har råd att förlora.

För den som vill bygga upp en egen aktieportfölj rekommenderades att den skulle innehålla minst 16 olika aktier i olika branscher, för att minska risken och få en mera stabil avkastning.

- Vi fick också tips på ett antal olika fonder med olika risk och inriktning och hur vi kan mixa ihop dem till en bra fondportfölj beroende på vilken risk vi var beredda att ta och beroende på vilken sikt vi sparar. allt ifrån ett år till fem, tio år, eller kanske till och med till pensioneringen.

Han talade om att fördela fondportföljen på allt ifrån bara en bra bred blandfond upp till åtta till tolv fonder beroende på intresse.

- Och Jörgen Petersson hade även en del mer konkreta tips på lämpliga långsiktiga placeringar, avslutar Lars-Inge Schedenborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om