Den här festkvällen är årligen återkommande och arrangeras förutom de nämnda, i samarbete med Företagarna i Kinda-Ydre och Kinda kommun. Den självklara höjdpunkten under den här företagarfesten är inte en utan fyra, för så många företag och företagare uppmärksammas varje för sina insatser under det gångna året.
-Någon kanske undrar varför vi gör detta? Tomas Jansén, styrelseledamot i Företagarna, inledde med en förklaring till varför deltagarna egentligen var på plats.
-Företagare är en klick i samhället. Det finns företagare med stora verksamheter att sköta, och massor av företagare med små företagare. Vi är väldigt många egenföretagare som tvingas sitta ensamma på kammaren på kvällarna och försöka lösa våra problem och höjdpunkter.
-I det läget är det här nätverket som vi har, helt fenomenalt. Det var det som tog mig till Företagarna, och det som håller mig kvar. De träffar vi har, när vi besöker andra företag, gör att vi får nya idéer, vi får en chans att diskutera olika förslag.
Företagarna som organisation verkar på det nationella planet, på det regionala och på det lokala.
-Här i Kinda kanske vi inte har exakt samma problemställningar som på riksnivå. Här är det många företag som sliter, sliter och sliter, små motgångar kan bli till svåra utmaningar att försöka lösa. Och det är fantastiskt att de lyckas, att vi lyckas.
Företagarfesten lokalt i Kisa är med andra ord ett utmärkt tillfälle att lyfta fram de små företag som kämpar med sina respektive verksamheter. Tillsammans och oavsett storlek är de en ytterst viktig kugge i samhällsmaskineriet.
Superviktigt
Utvecklingschef Mattias Nilsson, Kinda kommun, fortsatte på den tråden Tomas Jansén inledde.
-Ett livskraftigt och bra näringsliv är en förutsättning för att vi ska kunna trivas i Kinda. Det är alla dessa företag som gör att vi har arbetstillfällen, att vi kan ha en inflyttning, samt att alla som besöker vår kommun kan ha något att göra.
-Att belysa detta och uppmärksamma det, på det här viset som ni gör, är superviktigt. Kanske något vi alla borde tänka på och göra oftare - alltså visa vår uppskattning.
Ylva Wall, Växtkraft Kinda:
-Så är det Mattias, vi gillar det här "tillsammanset", som finns här. Vi hyllar och uppmärksammar företagen med ett lite festligare avbrott i vardagen, vi försöker ge dem lite mer näring att använda i sitt företagande.
Även när det gäller musikunderhållningen lyckas arrangörerna hitta såväl klass som lokal anknytning. I år var det duktiga Elin Saanum, från Rimforsa, som hyllades stort av den i det närmaste fullsatta Församlingsgården.
Hedersomnämnande
Det var alltså fyra kategorier och fyra företag som hyllades och utmärkte sig extra detta år. Det var för det första Tolvmannabacken AB, med Johan Larsson och Åsa Jansson i målhanget, som fick ta emot utmärkelsen "Årets Hedersomnämnande.
-Det handlar om Kindas med kända varumärke, kommenterade moderatorn för kvällen, Anders Gustafsson, som dessutom är ordförande för Företagarna Kinda-Ydre. Han berättade historien bakom skidbacken, om Stiftelsen Tolvmannabacken, och om Storstenshöjden med just Johan och Åsa, som tog över som arrendatorer 2012.
-Vi har med glädje sett hur anläggningen och orådet sedan dess har förbättrats och byggts ut. Fokus har varit säker snötillgång och god service för besökarna, sade han medan han välkomnade paret upp på scenen.
Kommunalrådet Hans Måhagen:
-Ni förvaltar och ni utvecklar vår främsta turistattraktion. Jag är grymt imponerad på ert sätt att spara snö från en säsong och till nästa.
-Jag vill tacka Företagarna för detta, men även till alla som bor här i Kisa, sade Johan Larsson. Det är endast tillsammans vi kan göra det själva. Men här står vi, Åsa och jag, och tar emot diplomet. Det borde ha varit alla vi som jobbar i backen, alla medarbetare, Jonathan och hela gänget. Utan dem vore detta omöjligt.
-Jag vill även tacka Kinda kommun, allt fungerar så mycket enklare, snabbare och mindre byråkratiskt, än i vår hemmakommun Örebro. När det gäller snön så är det vårt stora projekt, och vår stolthet. Jag var faktiskt inbjuden till Östersund för en tid sedan, för att berätta om hur vi gör i Kisa. Skidsverige satt och lyssnade och tog intryck av hur vi gör i Kisa. Vi hade aldrig kunnat öppna den 9 december om vi inte sparat 14 000 kubikmeter snö. Och till nästa år Jonte och Gustav sparat 40 000 kubik snö under flistäcket.
En god värd
Nästa företag att uppmärksammas för sina insatser under det gångna året var Allert Järn & Bygg AB med Frida och Robert Allert i spetsen. Ylva Wall berättade om tanken bakom utmärkelsen "Det goda värdskapet".
-Det goda värdskapet stärker bygden som helhet. Det är ett livsviktigt grundfundament som bidrar till trivsel, attraktionskraft och allmänt välbefinnande. I ett affärssammanhang är ett gott värdskap ett unikt konkurrensmedel.
Hon talade om starka verksamheter, om företagets betydelse, om kunder, om relationen till medarbetare och ledarskapet.
-Vi vill tacka väldigt mycket för priset, och precis som Johan nyss sade, så vill även vi framhålla vår personals betydelse. Detta är verkligen en "team effort", och vi har gjort detta tillsammans. Vi vill vara Kindabornas förstahandsval när det gäller järn & bygg och färgvaror. Men så kan vi ju så mycket annat också, sade Frida Allert när hon tackade för utmärkelsen.
Nytt företag
Lars Kindefält med sitt företag K4 Engineering & Management AB prisades som "Årets Nyföretagare 2018".
-Det är oerhört viktigt att ta tillvara de resurser som finns i samhället, sade Roland Frithiofsson, Växtkraft Kinda. Här har vi ett mycket bra exempel på tillvaratagande. Men du får väl nästan börja med att förklarar K4 i namnet, Lars.
-Man ska ju heta något. Mitt första val gick inte igenom och då tänkte jag på K3, som står för Kindefält, Killingevid och Kisa, men det var också för likt något annat, så då lade jag till även Kinda i namnet och fick K4.
Men det var inte för namnet han fick sin utmärkelse, Lars Kindfält, utan för sin framgångsrika start på sin verksamhet.
-Företaget omsatte första verksamhetsåret närmare tre miljoner med god lönsamhet. Grunden står på två verksamheter, dels konsultverksamhet, dels utveckling av egna produktidéer. För Kinda måste K4 Engineering vara ett idealiskt nytt företag, som tillför kompetens där det lokala näringslivet har stort behov.
-Detta är verkligen jättekul, det känns som en viktig uppmuntran. Även jag får mycket hjälp från släkt och familj och jag har goda förhoppningar om att kunna utveckla företaget än mer i framtiden.
Årets företag
Avslutningsvis delades priset Årets Företagare Kinda/Ydre ut till Kinda Gurka AB med Maria och Håkan Ström. Familjen driver sedan 2004 företaget, som startades redan på 1950-talet av specerihandlaren Sivert Lundgren i Kättilstad utanför Rimforsa.
Kinda Gurka sysselsätter cirka tio årsanställda och under sommaren för ytterligare ett tiotal ungdomar arbete. All gurka är svenska och merparten odlas i Östergötland. Den vita gurkan är unik i smak och utseende. Omkring 500 ton gurka lämnar fabriken varje år, allt med det bärande varumärket Kinda Gurka. Paret tilldelades nyligen Hagdahlsakademiens diplom för "Handhavande och utveckling av saltgurkans självklara plats i östgötsk matkultur".
-Vi från kommunen besökte er för något år sedan, och då upplevde jag en stor lyhördhet och flexibilitet som hjälp att driva företaget. Vi är många som gillar era salta produkter, sade kommunalrådet Hans Måhagen.
-Stort tack utmärkelsen och tack för en härlig kväll, med god mat och fin underhållning från Elin. Jag vill även tacka vår fina personal som delvis är med här ikväll, sade Håkan Ström innan han lämnade över mikrofonen till Maria med ett löfte om en internationell nyhet.
-Ja, så är det, det finns inom EU ett märkesskydd, som är till för att hindra plaigiat.Som exempelvis Parmasan, eller Parmaskinka. Jordbruksverket har gjort en inventering runt om i Sverige och vill ha 20 produkter som skyddas på liknande sätt.
-Och bland dessa finns den vita saltgurkan från Östergötland. Det gör att Kinda och Kinda Gurka kommer ut som ett begrepp i Europa.
Festkvällen avslutades med kaffe och tårta och ytterligare underhållning med Elin Saanum.