Utställningen där alla får vara kronbrudar

I Svalsjö, på Svalsjö FolkArt Gallery, är en utställning om kronbrudar i full gång. Där kan man till och med på testa på att vara en kronbrud själv.

Framför en krona står en gammal spegel. Där kan man själv testa på att vara en kronbrud, ta ett kort och lägga upp på sociala medier med #AllaFårVaraKronbrud.

Framför en krona står en gammal spegel. Där kan man själv testa på att vara en kronbrud, ta ett kort och lägga upp på sociala medier med #AllaFårVaraKronbrud.

Foto: Märta Svensson

Kinda2021-08-19 19:00

– Utställningen handlar om att alla ska få se ut som de själv vill i folkdräkter. Det finns så mycket folk som säger till en att man ska se ut på ett speciellt sätt. Man ska ha olika huvudbonader om man är gift eller inte. Förr var sådant väldigt strikt, berättar Kerstin Nordlinder Arlid som tillsammans med Lina Odell och Lisa Stromlod har skapat utställningen.

undefined
Blekingelivet hade en utställning i Hemslöjden i Linköping när de blev tillfrågade att ha utställningen i Svalsjö.

I utställningslokalen hänger det ner olika kronor som är gjorda av återbrukat material. Några kronor är gjorda av plåt som de har klippt i.

– Vi använde oss av konservburkar med Sibyllas varmkorv.

Alla kronor är sedan smyckade med allt möjligt. Pärlor, band och plastblommor bland annat.

– Vi vill uppmana att man kan göra sin egen krona.  

undefined
Utställningen kommer att vara kvar i Svalsjö till sista augusti. Man har också chans att se utställningen under Östgötadagarna.

Kronorna på utställningen är inspirerade av kvinnor. 

– Vi har också ställt ut folkdräkter och visor sjungs i utställningslokalen för att få till en känsla. Vid varje krona hänger det en visa som handlar om bröllop. Man kan få testa på hur det var att vara en brud och hur det känns.

Runt om i lokalen sitter inte bara visorna uppe utan också bilder på de tre kvinnorna som skapat utställningen iförda folkdräkt och en krona på huvudet.

undefined
Kerstin Nordlinder Arlid har alltid varit fascinerad av folkdräkter och kläder. "Jag tyckte att de var så vackra och kunde inte släppa det. Jag gick en kurs i Dalarna om hur man syr folkdräkter. Det är så roligt att få en historia och bakgrund till dräkterna. Det är inte bara en dräkt utan också en historia bakom."

Hur kom ni på idén? 

– Vi i Blekingelivet, där Lina Odell, Lisa Stormlod och jag är med i, jobbar med att belysa folkdräkter i Blekinge. Det började med att en av oss gjorde en krona och vi andra blev inspirerade.

undefined
Blekingelivet består av Kerstin Nordlinder Arlid, Lina Odell och Lisa Stromlod.

Med utställningen vill de förmedla att kvinnor ska få klä sig hur man vill även i folkdräkt.

– Folk säger ofta till kvinnor att de har fel kläder på sig. Vill man vara en kronbrud med folkdräkt trots att man är 40 och ingen ungmö ska man ändå få ha på sig en fin krona, säger Kerstin Nordlinder Arlid och fortsätter:

– Det är så lätt att sånt hänger kvar, att man kommenterar kvinnors klädval. Har man en folkdräkt på midsommar till exempel får man ofta höra att kragen inte ligger rätt, kjolen är för kort eller att man behöver ha en viss huvudbonad. Att man inte bara kan få vara. Vi lever i 2021 så man borde få klä sig hur man vill.

undefined
Framför en krona står en gammal spegel. Där kan man själv testa på att vara en kronbrud, ta ett kort och lägga upp på sociala medier med #AllaFårVaraKronbrud.

Kronorna har betytt mycket genom historien. Det har bara varit unga jungfrur som får ha på sig kyrkans krona som inspirerats av renässansen. Det blev då populärt att istället göra sig sin egen krona.

– Det blev som en modesväng. Inom det folkliga ska det vara mycket så mycket färg och krus som möjligt. Allt som glittrar tycker de är vackert.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!