Uttern trivs vid Tallusaån i Kisa

Utterns framfart syns vid Tallusaån i Kisa. ”Här har den funnits och markerat revir under flera år”.

Per Svensson Borrud visar var uttern klättrat upp för att sedan kana på magen tillbaka till vattnet.

Per Svensson Borrud visar var uttern klättrat upp för att sedan kana på magen tillbaka till vattnet.

Foto:

Kinda2018-03-19 15:00

Uttern var nästan utrotad i Sverige, med är idag spridd över stora delar av landet och ökar även i antal. Uttern är ett mårddjur som lever nästan uteslutande vid vatten. Den fångar mest fisk men även djur som grodor och mindre däggdjur kan ingå i dieten.

Inte enbart lek

En plats där uttern verkar trivas är vid Tallusaåns brusande vattenfall i Kisa. Här syns tydliga spår efter djurets framfart. Från vattenlinjen syns tydligt hur uttern vandrat upp för den snöklädda sluttningen för att sedan kana på magen ner till vattnet igen.

Per Svensson Borrud berättar på platsen att detta inte enbart är en lek utan en revirmarkering för andra individer.

Påkörd vid Rimforsa

– Att de vistas här vid Tallusaån är ingen nyhet. Dess framfart har jag sett spår av under sex år. När jag för några år sedan gick över Södra Vråkenbron så såg jag med hjälp av gatulamporna något som rörde sig i vattnet. Sedan kom det som trodde var en stor gädda rakt mot bron under vattenytan, säger Svensson Borrud.

– Plötsligt insåg jag att det var en utter. Det var första levande uttern som jag sett vilt. Jag tittade på den när den gick upp på land upp ned till vattnet igen, gång på gång. Efter några minuter när jag sett mig mätt på skådespelet så sprang jag och hämtade en enkel kamera som låg i bilen.

– Uttern hade då förflyttat sig i ån, närmare Värdshuset. Det var nästan helmörkt på platsen. Jag chansade på tre bilder i mörkret och uttern fastade på en av dem. En utter har även blivit påkörd på riksväg 23/ 34 norr om Rimforsa, avslutar Per Svensson Borrud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om