I trakterna mellan Horn och Hycklinge pågår heta diskussioner kring en stor vindkraftpark i Gröninge-området. Ett par mil norrut, i och runt Björkfors, kan det vara solenergi som kommer att bli den stora energikällan framöver för att torsdags kväll bjöd Oppeby bygderåd till en föreläsning inför 23 åhörare i Björkfors före detta skola med Lisa Rosenblad från Solortus om just solenergi.
Lisa Rosenblad inledde med en historisk tillbakablick och gick vidare med tekniken för solenergi och fortsatte därefter med de ekonomiska bitarna som exempelvis investeringskostnader, bidrag och avskrivningstid.
- Den äldsta större anläggningen som i dag är i bruk anlades för 35 år sedan och den fungerar fortfarande utan någon större effektminskning, sa Lisa Rosenblad.
Lisa fortsatte att berätta om att genomsnittskostnaden för en investering ligger på cirka 14 000 kronor per kilowatt (kW), mindre för större anläggningar och motsatt, större för mindre anläggningar.
- Som ett exempel kan jag nämna att en nyligen installerad anläggning om 40 000 kW kostade cirka 9 000 kronor/kW medan en anläggning på 15 000 kW kostar runt 18 000 kronor/kW, sa Lisa Rosenblad som sedan visade flera räkneexempel på återbetalningstid som man efter generella regler räknar är tio år.
Lisa Rosenblad visade även på effekten av solcellerna från olika väderstreck och hur mindre fördelaktigt väderstreck kan kompenseras genom vinklingar av cellerna och andra tekniks lösningar.
- Det är inte alltid självskrivet att ett sydläge ger bästa effekten eftersom ett öst eller väst läge ger fler soltimmar.
Bäst är att placera cellerna på mark eftersom de då kan vinklas optimalt utan hänsyn till husets läge och takvinkel.
- I Tyskland och Holland är markplacering vanlig och överhuvudtaget är dessa länder betydligt längre fram med utbyggnaden. I Tyskland står sol energin för sex procent abv den totala förbrukningen med motsvarande siffra i Sverige är 0,8 procent, sa Lisa Rosenblad.
Snöbeläggningen är ett problem då produktionen i stort avstannar, men med markplacering kan cellerna med lätthet hållas snöfria.
- Solenergin är i dag omgärdat ev ett onödigt komplicerat regelverk som bland annat bidragsprocessen, skatteåterbäring vid försäljning av el på nätet och bygglov. Men regelverket håller dock på att luckras upp, sa Lisa Rosenblad.
En fråga under kvällen som gav stort utrymme var hur man ska kunna koppla bort sig från nätoperatörerna.
- Det pågår ett arbete med lösningar om hur det skulle kunna gå till, vilket skulle kunna gå till så att brukaren av solenergi inte behöver befinna sig på samma plats som solcellerna. det här skulle i sin tur medföra att större gemensamma anläggningar skulle kunna byggas där det är lämpligast, sa Lisa Rosenblad som avrundade kvällen med en egen vision om framtiden:
- Med tanke på energisituationen kommer solenergin att spela en allt större betydelse, vilket ger ett förenklat regelverk, nya tekniska lösningar och att utvecklingen kommer att accelerera.