V oroliga över kommunens skrytprojekt

Juni har övergått till juli och valet den 9:e september närmar sig. Näst ut i vår reportageserie, där Kindas partier får tala till de yngsta väljarna, är Vänsterpartiets Erik Andersson, som anser att kommunen under de senaste åren skenat iväg med allt för storskaliga satsningar och nu behöver en tydlig ideologisk riktning.

Vänsterpartiets Erik Andersson vill se ett krafttag vad gäller bostadsfrågan i Kinda, och är också orolig för kommunens storskaliga projekt. Foto: Dennis Petersson

Vänsterpartiets Erik Andersson vill se ett krafttag vad gäller bostadsfrågan i Kinda, och är också orolig för kommunens storskaliga projekt. Foto: Dennis Petersson

Foto:

KINDA2018-07-04 11:08

I samband med valet för fyra år sedan kunde Erik Andersson kalla sig själv nyinflyttad Kisabo. Idag, en hel mandatperiod senare, står han sitt första val som politiker till mötes. Strax innan årsskiftet blev han en del av Vänsterpartiet i Kinda och nu hoppas han på ett starkt resultat i det stundande valet. Han tror nämligen på ett bättre Kinda med en starkare vänster som värnar om kommunens kärna.

– Som politiker får man aldrig tumma på kvalitén inom kärnverksamheten och jag tror inte att någon flyttar hit bara för att man bygger en ny sporthall eller har Sveriges dyraste brandstation. Det är det här jag har sett under mina år i kommunen, att man drar iväg väldigt mycket pengar på stora investeringar och jag har svårt att tänka mig att de har full koll på vilka konsekvenser det får för kärnverksamheten, menar vänsterpolitikern Erik Andersson och fortsätter:

– Jag ser investeringarna som skrytprojekt och det känns som att man vill skapa en bild av en kommun på frammarsch, att vi är framåt i Kinda fast med hjälp av lånade pengar. Dessa pengar ska någon gång betalas tillbaka och kanske i ett läge där konjunkturen vikit nedåt och situationen blivit tuffare.

Parallellt med de storskaliga projekten har Erik Andersson sett nedläggningar av bland annat ungdomens hus och caféet på Kindagård, vilket han ser som besparningar i kärnverksamheten. På frågan om varför de yngsta väljarna ska rösta på Vänsterpartiet i kommunvalet är det just denna fråga han återkommer till.

– För att vi värnar om den kommunala kärnverksamheten. Vi vill stå för en god omsorg och ur ett vänsterperspektiv ska kommunen bidra till att vi tar hand om varandra på alla sätt. Alla har inte fötts med samma förutsättningar, alla får inte samma förutsättningar att utvecklas under uppväxen och därför måste vi ha en likvärdig utbildning där alla får samma möjligheter att tillgodose sig de kunskaper som krävs. Vi i Vänsterpartiet skulle också sätta oss i framsätet vad gäller planprocesserna för hyresrätter, för bostadsfrågan är intimt förknippad med de problem som unga ställs inför, menar vänsterpartisten.

För det är just bostadsfrågan som han har tagit i beaktande när han valt plats för reportageseriens intervju. Det är på Linnékullen, med god utsikt över den pågående byggnationen av flera parhus, som han väljer att träffas. Både han, och hans kollegor i Vänsterpartiet, är frustrerade över att det tagit så pass lång tid att få till hyresbostäder, framförallt i Rimforsa.

– Jag tror inte att kommunen riktigt har satt sig i förarsätet och verkligen försökt att komma fram till en lösning. Bilden man fått är att kommunen tagit fram en fördjupad översiktsplan över Rimforsa och sedan förutsatt att det ska lösa sig självt. Vi i Vänsterpartiet tror däremot på att kommunen ska dra igång planprocesser på kommunala markbitar som kanske kan få igång utvecklingen. Finns bara viljan så går det att få till byggnationer, säger Erik Andersson.

Likt många andra partier ser också vänstern och Erik Andersson att förbättrade kommunikationer, men också bredbandsutbyggnad, är viktiga frågor för kommunens utveckling. Personligen ångrar han sig inte en sekund att han flyttade till Kinda och Kisa.

– Här finns alla förutsättningar, det finns så många möjligheter.

Erik Andersson

Ålder: 32

Bor: Kisa

Uppvuxen: Utanför Jönköping

Familj: Sambo och tre barn

Yrke: Fastighetsförvaltare

Aktuell: Trea på kommunlistan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!