Vagnar på hembygdsdag

Under söndagen firades hembygdsgårdarnas dag runt om i landet. Kisa - Västra Eneby hembygdsförening uppmärksammade dagen genom att ställa ut gamla vagnar på hembygdsgården i Kisa.

Kinda2005-08-08 06:38

- Jag är själv medlem i det vagnhistoriska sällskapet och kom då på idén att vi skulle ställa ut vagnarna här på hembygdsgården, berättar Erik Björklund med anledning av dagens vagnstema.
16 vagnar av olika modeller visades upp på hembygdsgården i Kisa under söndagen.
Den finaste vagnen var en promenadvagn tillverkad helt i alm. Vagnen beställdes av folket i Hovby och stod klar 1921. Vagnen är fortfarande i Hovbys ägo.
Den fina vagnen tillverkades av Frans Oskar Andersson som drev Kisa vagnmakeri tillsammans med sin far och en av sina bröder.
Frans Oskars barnbarn Weimar Anderö fanns på plats på bygdegården och berättade om hur hans farfar gick från vagnmakare till karossbyggare.
Frans Oskar Andersson lärde sig vagnmakeriyrket genom sin far som var både vagnmakare och smed. 1986 fick Frans Oskar anställning hos vagnmakare Palmgren men när denne gick i konkurs hamnade Frans Oskar så småningom i Jönköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om