VÀl sammansvetsat gÀng pÄ Allhamra: "Nu satsar vi all krut pÄ vuxenutbildningen istÀllet"

TyvÀrr har elevrekryteringen till Allhamra gymnasieskola i Kisa blivit allt sÀmre med Ären och nÀr det nu helt saknas elever som valt det industritekniska programmet som förstahandsval kommande höst sÄ avslutas dÀrmed programmet. -Men det betyder inte att Allhamraskolan lÀggs ner eller sÀljs, sÀger rektor Kalle Eriksson vid Kinda LÀrcentrum. Alla maskiner finns kvar, alla lokaler, alla tillsvidareanstÀllda lÀrare och framför allt den jÀttefina utbildningen.

Elin Hjelte, elev pÄ gymnasieskolan, Àr inne pÄ sista terminen och berÀttar att hon uppskattat utbildningen. Foto: Alf Wesik

Elin Hjelte, elev pÄ gymnasieskolan, Àr inne pÄ sista terminen och berÀttar att hon uppskattat utbildningen. Foto: Alf Wesik

Foto:

Kinda2017-04-01 09:20

Det har varit en mycket olycklig utveckling inom utbildningen, som rent formellt handlar om spÄnskÀrande bearbetning. Marco Kunnari Àr idag yrkeslÀrare inom svetsteknik pÄ skolan och han har sjÀlv gÄtt gymnasieutbildningen pÄ skolan för bara en handfull Är sedan och dÄ var det nÀrmare 55 elever totalt som gick det industritekniska programmet.

-Det ska jĂ€mras med att det inför hösten Ă€r totalt 54 sökande i hela Östergötland. Vi skulle kunna klara av att ge utbildning till samtliga sökande i hela regionen, men tyvĂ€rr Ă€r det inte en enda som sökt Allhamra gymnasieskola som förstahandsval.

-Vi vet visserligen att det brukar dyka upp ytterligare nÄgra fÄ elever, men sÄ hÀr dÄligt har det aldrig varit, och vi har full förstÄelse för Barn- och utbildningsnÀmndens beslut.

Stor bransch

Det Àr ÀndÄ en nedslagen kvartett som berÀttar om skolan, om hur det kunde bli pÄ det hÀr viset, och om framtiden.

-AlltsÄ, jag har varit i kontakt med Ätta företag verksamma inom de branscher dÀr vi bedriver utbildningar, sÀger Martin Jonsson, yrkeslÀrare CNC, och samtliga tycker det Àr synd, samtidigt som de vill fortsÀtta samarbetet och dÀrmed kunna erbjuda i första hand praktikplatser för eleverna.

Och med all förmodan Àven ett framtida jobb.

För det gÄr inte riktigt ihop, det hela. Det verkar inte vara "inne" bland ungdomar att söka en verkstadsteknisk utbildning, inom i fallet Allhamra bearbetning med CNC-styrda maskiner, respektive manuell svetsning upp till rör-nivÄ.

DÀremot Àr det mer och mer "inne" att jobba inom de hÀr branscherna. Det fattas anstÀllda och det Àr oerhört arbetsintensiva omrÄden. Exempelvis sysselsÀtter fordonsbranschen i Sverige nÀrmare 150 000 anstÀllda direkt i tillverkare och underleverantörer samt kanske lika mÄnga eller fler indirekt inom tjÀnsteföretag och annat.

Maskinutrustning

Att kunna erbjuda en liknande utbildning har varit en fantastisk tillgÄng för Kinda kommun. Inte nog med att mÄnga av de som gÄtt utbildningen för en högklassig kompetens inom sina omrÄden, med sÄvÀl svetsarprövning, alltsÄ licensiering, som NC-utbildning inom spÄnskÀrande bearbetning för sÄvÀl frÀsning som svarvning.

-Vi Àr oerhört stolta över dels vÄr kompetens pÄ lÀrarsidan, som vi uppmÀrksammats för vid ett flertal tillfÀllen, som vÄr maskinpark, berÀttar Kalle Eriksson. SÄ sent som i maj förra Äret driftsatte vi vÄr senaste maskin.

-Det Àr en fleropmaskin, kan vi sÀga, en NC-styrd tre-axlig frÀsmaskin, förklarar yrkeslÀraren Peter Sevelin.

Inom den bearbetande utbildningen ingÄr Àven grundlÀggande ritningslÀra inom CAD-tekniken, liksom grundlÀggande rotoutbildning. Det finns Àven en NC-styrd svarv av senaste snitt, samt en stor uppsÀttning med manuella maskiner för grunder inom den skÀrande bearbetningen, som borrmaskiner, slipmaskiner, sÄgar, svarvar och frÀsar.

-Vi har dessutom en mindre robotutrustning hÀr, förklarar Kalle Eriksson. Men vi har Àven ett samarbete med Anders Ljungstedtska gymnasiet, som har robotutbildning av större modeller.

Alla har jobb

NÀr politikerna nu beslutat att gymnasieprogrammet ska upphöra frÄn och med kommande hösttermin, sÄ betyder inte det att maskinerna tystnar.

- Nu lÀgger vi mer krut pÄ Industriutbildning för vuxna istÀllet, liksom LÀrlingsutbildning för vuxna, allt inom för Teknikcollege Allhamra och Kinda LÀrcentrum.

Även dessa utbildning som omfattar 1500 gymnasiepoĂ€ng sker i nĂ€ra samarbete med befintliga industrier i regionen. NĂ€sta utbildning kommer att starta den 21 augusti och pĂ„gĂ„r sedan under tre terminer.

-Precis som tidigare blir det sÄvÀl Svetsteknik som SkÀrande spÄrbearbetning, sÀger Marco Kinnunen.

En sak har alla gemensamt som gÄtt industriutbildningen pÄ Allhamra, vare sig det varit pÄ gymnasienivÄ eller pÄ vuxennivÄ, och det Àr att de numer har jobb inom branschen.

-NÄgra har visserligen valt andra banor, men det handlar om utbildningar inom omrÄden dÀr det rÄder arbetskraftbrist. MÄnga har haft sina jobb sÀkrade redan innan utbildningen avslutats.

Men vad kan detta bero pÄ, rektor Kalle Eriksson, varför har ni inte lyckats bÀttre att sÀlja in den fina utbildning som finns i Kisa?

-Jag vill inte sÀga att vi misslyckats i vÄr marknadsföring. Detta Àr tyvÀrr en trend som Àr lika över hela landet. Det Àr tyvÀrr den bistra verkligheten.

Goda ryktet

Det har frÄn politikernas sida inte talats om nÄgra andra ekonomiska konsekvenser, Àn att ett fÄtal berörda visstidsanstÀllda lÀrare kommer att beröras. I övrigt har Teknikcollege all nytta av den maskinpark som finns, och den kompetens som lÀrarkÄren har.

-Vi bedriver dessutom en integration sÄ tillvida att vi parallellt bedriver dels sprÄkkunskap, sÀger Martik Svahn, som jobbar som elevcoach, pÄ skolan. Det handlar om bÄde grundlÀggande svenskaundervisning, som den speciella tekniksvenska som Àr aktuell inom branschen. Men det kan Àven vara olika stöd i form av samhÀllskunskap och andra former dÀr behov av stöd föreligger.

Kinda kommun har samverkansavtal med Linköpings kommun nÀr det gÀller elever i behov av IVAS-klass, autismspektrumtillsÄnd, liksom programinriktade individuella val.

-Ja, vi hoppas att vÄrt fina rykte gör att vi fortsÀtter fÄ mÄnga elever inom de hÀr omrÄdena.

LÀrarna pÄ Allhamra gymnasieskola, som i framtiden ska benÀmnas Kinda LÀrcentrum hoppas att sÄvÀl alla mekaniska maskiner ska vara i fullt arbete, liksom de 24 svetsbÄsen som finns tillgÀngliga.

Peter Sevelin, yrkeslÀrare pÄ Allhamra, visar det senaste tillskottet i maskinparken, en mycket avancerad NC-styrd frÀsmaskin som installerades sÄ sent som i maj 2016. Foto: Alf Wesik
Peter Sevelin, yrkeslÀrare pÄ Allhamra, visar det senaste tillskottet i maskinparken, en mycket avancerad NC-styrd frÀsmaskin som installerades sÄ sent som i maj 2016. Foto: Alf Wesik
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om