Valdebatt med ungdomsfokus

Det är en hektisk vecka för Kindas politiker. Under tre dagar hålls det tre valdebatter. I onsdags kväll var det fokus på ungdomsfrågor när partierna besökte Kåken i Kisa. Samtliga tio partier som kandiderar till fullmäktige var på plats.

Kvällens panel bestod av 16 politiker fördelade på tio partier.

Kvällens panel bestod av 16 politiker fördelade på tio partier.

Foto:

Kinda2014-09-05 06:38


Inledningsvis fick politikerna svara på vilken som är den viktigaste ungdomsfrågan.
- Att det finns mötesplatser, vilket Kåken är ett bra exempel på, sa Johan Henriksson (FP).
- Kinda ska ha en mångfald av aktiviteter, så att man inte behöver åka till Linköping för att ha roligt. Det är även viktigt att kunna erbjuda hyresrätter, sa Christian Nordin Olsson (SD).

Billigt att anställa
- Arbete och utbildning är det primära, sa Ulf Dahlgren (SV).
- Både i Kinda och nationellt är det viktigt att få ner arbetslösheten bland ungdomar. Det ska vara billigt att anställa ungdomar, dessutom vill vi ta bort turordningsreglerna. De nuvarande reglerna missgynnar ungdomar och utlandsfödda, sa Magnus Ek från Centerpartiets ungdomsförbund.

Rätt information
- Många av er ungdomar kommer att jobba inom ett småföretag eller starta eget, så det är en viktig ungdomsfråga. Vi vill se en sänkning av arbetsgivaravgifterna på tio procent, sa Pontus Wessman (MP).
- Verksamheten på Kåken är mycket viktig. Vi vill att alla människor ska känna sig motiverade för att bygga upp en framtid med utbildning och jobb. Alla ska vara med, sa Björn Hoflund (M).
- Föreningslivet är något jag brinner särskilt för. Det är en skola för demokratisk utveckling, sa Lena Käcker Johansson (KD).
- Det är viktigt att förse ungdomarna med rätt information om vilka utbildningar som faktiskt ger jobb. Jag är fruktansvärt trött på utbildningar som inte leder någonstans, sa David Wenhov, Landsbygdspartiet Oberoende.
- Det är jätteviktigt med arbete. Vi vill verka för att alla ungdomar ska få sommarjobb, sa Fredrik Björklund (V).
- Den viktigaste ungdomsfrågan för Socialdemokraterna är att bryta den höga ungdomsarbetslösheten. Det är förödande när unga människor inte kommer in på arbetsmarknaden, sa Hans Måhagen (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om