Det var Kinda kultur och fritid som hade ordnat med gästbesök från en av nyckelpersonerna i den hyllade restaurangen.
Andra storstäders kanske mer namnkunniga och större restauranger får ursäkta, men på Fäviken magasinet handlar det om mat i en division för sig själv. Många håller den jämtländska krogen som bäst i landet och den hamnar dessutom ofta högt upp på rankinglistor över hela världens restauranger.
Världens bästa
I Dagens Industris Weekendbilaga kan vi läsa om Fäviken på Åreskutans baksida i klara termer av att vara en av de absolut bästa i världen.
Det var Magnus Nilsson som startade Fäviken i en gammal mejeriskola.
Han brukar i restaurangkretsar kallas ”geniet bakom kastrullerna”. Han och köksmästaren Jesper Karlsson har skapat något väldigt speciellt.
Hit ut till i princip ingenting – ja förutom en hisnande naturupplevelse förstås – tar sig matintresserade gäster från alla jordens hörn.
Inte nog med att Fäviken Magasinet kanske är en av världens bästa restauranger, den är också en av de mest avlägsna. Men det kanske är en del av helhetsupplevelsen.
Betalt i förväg
Det är en speciell upplevelse att äta på Fäviken av många skäl. Ett är möjligtvis priset.
Det går inte att beställa mat från en lång snofsig á la carte-matsedel.
Gästen får helt enkelt finna sig i att bli serverad det Magnus Nilsson och Jesper Karlsson och övriga noga utvalda personalen serverar – och det kostar 2 200 kronor per person. Plus vinpaketet på 1 750 kronor. Och allt ska betalas i förväg.
Antal platser i restaurangen är begränsat till 16, plus åtta vid slagbordet.
Gästerna får till att börja med en liten munsbit vid brasan på nedervåningen, i väntan på att ta plats vid matbordet.
Munsbiten kan exempelvis vara vild öringrom i ett varmt skal av torkat grisblod och gammal vältorkad sugga. Eller kanske blodkrutonger, linfrökex, blåmusseldip, grishuvud i surdeg eller buljong av gamla höstlöv.
Andra kulinariska trevligheter kan vara pilgrimsmusslor från Hitra, ibland stora som tournedous. Bräserat smör från Kajsa Wargs kokbok, stuvad lake, ätliga lupiner.
En middag kan bestå av 16 serveringar och till efterrätt kan det vara brunostpaj, krämig efterrätt på mese serverad med gompa, med örter från fjället, efter inspiration från samiska recept.
Sitt eget race
Det var fullsatt även på Kisa bibliotek när Jesper Karlsson berättade om sin mycket speciella arbetsplats. Jesper Karlsson har lång erfarenhet inom restaurangbranschen, men tvekade aldrig när han tillfrågades om att börja jobba hos Magnus Nilsson på Fäviken.
– Visst var det en stor omställning från Stockholm, men utmaningen var fantastisk och jag har aldrig ångrat mig. Eftersom jag bor i näraliggande Åre finns det dessutom en rad olika aktiviteter.
Han berättar att de ”kör sitt race” på Fäviken och att de försöker utveckla sig inom det området. De får ständigt priser och utmärkelser, men låter inte detta störa sin strävan att hålla i det ursprungliga, den identitet som tagit restaurangen till dess nuvarande nivå.
Personalstyrkan har i och för sig vuxit, men restaurangen ska fysiskt inte bli större. Det är 16 plus åtta platser och de har lyckats bibehålla sin högstanivå, samtidigt som lägstanivån höjts.
– Jag vill inte säga att det är omöjligt att få bord på Fäviken, men vi har systemet att vi vid ett visst klockslag släpper bordsbeställningarna för kommande halvår. I andra världsdelar kan det vara mitt i natten, men de sitter ändå och väntar vid sina datorer och telefoner. Alla platser går åt på bara ett ögonblick.
Väldigt speciellt
En av anledningarna till att Jesper Karlsson föreläste på just Kisa bibliotek är att han kommer från Linköping och att hans föräldrar numera bor i Kinda.
Då kanske det vore läge att överta en restaurang eller ett värdshus i Kisa någon gång i framtiden.
– Haha, nej det är inte aktuellt. Däremot tror jag det finns förutsättningar att göra något av ett Fäviken-koncept i Kisa, med denna fantastiska natur, med allt detta kunnande som finns här i det närproducerade – och den starka aktivitet jag vet finns här avslutar Jesper Karlsson.
Hur lyckades just Magnus Nilsson slå igenom så monumentalt med Fäviken?
– För det första är han enastående duktig, maten är unik och bra, den är hållbar i alla avseenden, och så gäller det att ha lite tur också. Numer är det fullt varje kväll och det är mestadels privatpersoner som vill uppleva något väldigt speciellt.