Vandring i norra delen av Egna hem

För tre år sedan genomfördes, på initiativ av kultur- och fritidsförvaltningen, en stadsvandring genom södra delen av Egna hem i Kisa. Strax efter det kom det önskemål om att göra en liknande promenad genom norra delen också. Så i måndags kväll gjorde 85 personer rundturen under ledning av Jerker Carlsson.

Under måndagskvällen arrangerades det en vandring i norra delen av Egna hem.

Under måndagskvällen arrangerades det en vandring i norra delen av Egna hem.

Foto:

Kinda2014-07-02 07:28


Denna sommar har kultur- och fritidsförvaltningen bestämt att det är hög tid att fortsätta bekanta oss med bebyggelsen och människorna som varit verksamma på norra delen av Egna Hem i Kisa.
Guidningen började utanför kyrkan och åhörarna fick lyssna till när Jerker Carlsson berättade om sockenstugans historia. Sockenstugan, eller som den också kallades Klockargården var färdigställd 1760 och användes som socknens samlingslokal men också som bostad till Klockaren och hans familj.

Stjärneboskolan
I huset har det fattats många viktiga beslut genom åren bland annat en av de största ekonomiskt betungande besluten fattades 1898 då Kisa kommun avsatte 150 000 kronor till byggnation av Östra Centralbanan.
Jerker berättade också kunnigt om Stjärneboskolans historia. 1909 beslutade kyrkostämman att skolhustomten skulle förläggas på Klockargårdens mark mellan kyrkan och Grönedegatan för att sedan 1912 komma med ett nytt förslag om att förlägga skolhuset vid Stjärnebo och gamla lasarettet. 1914 var den nya skolan färdig att tas i bruk, byggandet kom att kosta 70 000 kronor och för detta fick man sex lärosalar, gymnastiksal, slöjdsal, ekonomirum och bostäder till lärarna. Nyligen, 100 år senare, stängde skolan och mellanstadiet flyttar i höst in på Nya Värgårdsskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om