Vänskapen lever - efter 60 år

1954 träffades Sol-Britt Green och Elke Kelpe för första gången. Elke kom till Sverige som tyskt krigsbarn och fick bo hemma hos Sol-Britts familj. Nu - 60 år senare - lever vänskapen i allra högsta grad.

Elke Kelpe och Sol-Britt Green träffades när de var tio respektive nio år gamla. Då var Elke ett så kallat krigsbarn i Sverige under tre månader. Nu, 60 år senare, lever vänskapen i allra högsta grad.

Elke Kelpe och Sol-Britt Green träffades när de var tio respektive nio år gamla. Då var Elke ett så kallat krigsbarn i Sverige under tre månader. Nu, 60 år senare, lever vänskapen i allra högsta grad.

Foto:

Kinda2014-08-16 04:06


Det är en ljummen augustimorgon när vår tidning träffar Sol-Britt Green och Elke Kelpe.
Elke och hennes man Rainer, som till vardags bor strax utanför miljonstaden Hamburg, har hyrt en lägenhet på Flarkavägen i Horn. Den här gången är även barnbarnen Svea och Jana med på Sverigeresan.

Dog i kriget
På köksbordet ligger det ett par fotoalbum.
Sol-Britt och Elke visar upp gamla fotografier från 1954 när de träffades för första gången.
- Jag kom till Sverige i februari 1954 som ett så kal-lat krigsbarn. Då var jag 10 år gammal, berättar Elke.
Varför blev det Sverige?
- Efter Andra världskriget var det många tyska familjer som hade det svårt ekonomiskt. Jag och min bror hade det förhållandevis bra, eftersom mamma hade en livsmedelsbutik i Hamburg. Men det bestämdes ändå att jag skulle åka till Sverige under tre månader för att avlasta mamma. Vår pappa dog 1945 under de sista krigsdagarna.

Extrasyskon
Resan till Sverige blev ett minne för livet. Elke och fem-sex andra barn från Tyskland klev av vid tågstationen i Vimmerby. Där väntade deras värdfamiljer.
Elke fick följa med hem till familjen Green i Älåkra, strax utanför Vimmerby.
- Jag minns att mina föräldrar pratade om att det skulle komma tyska krigsbarn till Sverige. Så de frågade mig och min bror om vi ville ha ett extrasyskon under några månader. Självklart ville vi det, säger Sol-Britt Green som då var nio år gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om