Vårdverksamheter kan stängas om nämnd får skära ner

Vård- och omsorgsnämnden i Kinda tycker att kritiken som riktats mot dem från kommunrevisionen, inte är rimlig. Nämnden har backat 18,8 miljoner under 2019 och nu har nämnden kommit med ett svar på kritiken.

Mona Damm (M), Christina Nilsson (SD), Lars Karlsson (L) och Tina Malm (C). Alla sitter med i vård- och omsorgsnämnden.

Mona Damm (M), Christina Nilsson (SD), Lars Karlsson (L) och Tina Malm (C). Alla sitter med i vård- och omsorgsnämnden.

Foto: Max Elofsson

Kinda2020-05-06 11:32

Nämndledamöterna tycker att de under flera år inte har fått de budgetpengar som de behöver. Dessutom anser de att det är svårt att på förhand ge en prognos över hur mycket pengar nämnden behöver.

– Det är många kostnader som vi i nämnden inte kan styra över, då de är lagstyrda. Det gäller exempelvis placeringskostnader eller om man behöver hjälp av LSS, då är det vår skyldighet att hjälpa. Därför är det svårt att sätta en prognos över hur mycket pengar vi behöver årligen, säger ordförande Lars Karlsson (L).

Kommunrevisionen riktade kritik mot nämnden genom att påpeka att ekonomin inte är i balans och att krav och regler för en god ekonomisk hushållning inte uppfylls. Vård- och omsorgsnämnden har nu skrivit ett yttrande till kommunfullmäktige med sin syn på kritiken.

De anser att de har vidtagit åtgärder genom sin åtgärdsplan, förändrat sin internkontroll och även genomfört en kartläggning av individ- och familjeomsorgen. Kartläggningen gav en mer djupgående analys av det ekonomiska läget.

I sitt yttrande riktar nämnden en frågeställning till kommunfullmäktige att om de väljer att ge en anmärkning mot vård- och omsorgsnämnden, så kommer de att tolka det som att de bör arbeta på ett mer kortsiktigt sätt och därmed stänga ner delar av verksamheterna. Även att minska bemanningen på kommunens boenden kan då bli aktuellt.

– Vi bedömer det som kontraproduktivt på längre sikt. Men om vi inte har de ekonomiska krafterna som behövs måste vi skära ner någonstans för att komma i balans, säger Lars Karlsson och fortsätter:

– Under 2019 ställdes dessutom en sådan fråga från nämnden till kommunfullmäktige och svaret var då att vi inte skulle dra ner på övrig verksamhet för att klara placeringskostnaderna. Oavsett om kommunfullmäktige ställer sig bakom revisorernas kritik eller inte, så måste det bli mycket tydligare regler och efter vilka förutsättningar vi har att jobba med.

Placeringar på olika stödboenden kostar kommunen omkring 10 000 kronor per person och dag. Under 2019 fick de inte något statligt stöd på tio miljoner kronor som de fått tidigare år. De pengarna söks i efterhand när en insats är gjord.

Viss kritik anser nämnden ändå är befogad. Även om de anser att det varit svårprognostiserat, så håller de med revisionen om att de har brustit i sin prognosläggning.

De anser att kommunrevisionens kritik inte bara kan belasta deras nämnd.
De anser att kommunrevisionens kritik inte bara kan belasta deras nämnd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!