Den som sade så var styrelseordföranden i Stiftelsen Kindahus, Lars Wiström (M). Han sade det i samband med Kindahus traditionella redovisning inför den församlade politikerkåren i kommunfullmäktige.
Det framgick klart att Wiström var nöjd över den utveckling de flesta nyckeltal inom verksamheten tagit.
-Kommunstyrelsen beställde före år 2010 en utredning om Kindahus. Den skulle även beskriva framtiden. Kurvorna gick rakt ner i källaren.
-Enligt den skulle vi helt enkelt gå i putten. Det enda som gick ihop sig i deras utredning var energileverans i Rimforsa, alltså en värmeanläggning. Enligt utredning var det bättre att syssla med energiåtagande istället.
-Vi satte genast igång att försöka vända kurvorna. Då hade stiftelsen soliditet 6-7 procent och vi bestämde att målet skulle vara 25 procent. Vi ville ha en stabil nivå. Vi sa att vi skulle uppnå det 2018.
Personalminskning
Resultatmålet sattes till tre miljoner kronor per år. Underhållet minst 15 miljoner kronor per år. Samt slutligen en uthyrningsnivå över 98 procent. Stiftelsen hade då 2010 en hög vakansnivå.
Dåvarande ledning för Kindahus var duktiga på att ta tag i målsättningen. Detta skedde bland annat genom att tre hela hyreshus uppe på Linnékullen i Kisa ställdes av, eller lades i malpåse. De revs senare.
Vidare således ett stort fastighetsbestånd i Horn. Det var totalt lägenheter som omfattades i den affären. Personalkostnaderna drogs ner kraftigt tack vare att personalstyrkan minskades från 32 till 9 personer. Deras uppgifter lades istället ut på entreprenad.
-Dels var det ett stort underhållsbehov på de fastigheterna i Horn, som vi omedelbart slapp ta ställning till. När det gäller personalen för inre och yttre underhåll. Vi hade byggt upp en stab så att vi klarade exempelvis röjning när det snöade mycket, men vi hade inte någon flexibilitet, vilket gjorde att vi stod med för stor personalstyrka när det inte snöade mycket.
Hyreshöjningar
Lars Wiström framhöll även inför kommunpolitikerna ledningens förmåga att förhandla större hyreshöjningar än riket i övrigt.
-Vi har hela tiden legat i topp när det gäller hyresökningar. Dessutom drev vi ett projekt som kallades "Rätt hyra". Det skulle vara differentierade hyror om exempelvis en inglasad balkong. Vi införde ett poängsystem som syntes på hyresavin.
Han medgav dock att hyresgästföreningens ståndpunkt skiljde sig från hans egen uppfattning och ledningens.
-Deras åsikt var noll eller till och med sänkning av hyrorna. De tyckte bra att differentierade, men med noll på de bästa lägenheterna och sänkning på resten. Vi gör bland annat justeringar i samband med skiften av hyresgäster.
Trots att Lars Wiström gärna framhöll olika åtgärder från Kindahus sida för att komma till rätta med ekonomin, så medgav han att en hel del handlade om tur också.
-Ja, vi hade fallande räntor till skillnad från den utredning jag talade om, som utgick från en situation med fem eller sex procent i räntor. Och detta slår ju väldigt hårt eftersom vi har stora lån. Utöver detta kom nya redovisningsregler, så kallade K3-regler, vilket bland annat gjorde att en hel del av våra underhållskostnader kunde "aktiveras".
Ekonomin
Tack vare denna justering har underhållet kunnat ökas till cirka 22 miljoner kronor årligen, vilket ska jämföras med målsättning på 15 miljoner. Det påverkar ändå bara resultatet med 14-15 miljoner.
Om vi granskar Stiftelsen Kindahus ekonomiska läge så ser vi att hyresintäkterna stigit de senaste fem åren, förutom en nedgång 2013 då lägenhetsbeståndet minskade. Kindahus har cirka tusen lägenheter i sitt bestånd.
Hyresintäkterna var 2015 totalt 73,5 miljoner kronor, lägenheter och lokaler tillsammans. Drift- och underhållskostnaderna var 42,5 miljoner kronor, vilket innebär att "driftnettot" var 30 950 000 kronor.
Efter avskrivningar på fastigheter hamnade rörelseresultatet på 19,1 miljoner kronor. Det totala fastighetsvärdet är drygt 272 miljoner, skulderna ligger på knappa 200 miljoner och avkastningen på eget kapital ligger på 28,5 procent.
Just denna siffra är intressant. År 2010 låg den på 8,5 procent och sedan har den ökat stadigt år för år, precis som soliditeten. Den startade år 2010 på 15,4 procent och låg 2015 på 24,2 procent.
-Vi har tyvärr inte siffrorna för 2016 helt klara ännu, men de ekar på en liten utplaning på vinsten, men en ökning av soliditeten så att vi skulle klara målet på 25 procent redan nu.
-Det ska även noteras att det skiljer mellan fastighetsvärde och marknadsvärde. Den senaste värderingen vi gjorde visar på att våra fastigheter bokföringsmässigt är värda över en halv miljard ut mot marknaden.
Ville inte bygga
Det ska i sammanhanget noteras att av låneskulden på 200 miljoner omfattar det även Bergdala med 44,5 miljoner, som Kindahus har lånen på, men som kommunen som koncern ansvarar för. Kindahus lån ligger i realiteten snarare på 155,5 miljoner kronor.
Lars Wiström föregick frågestunden genom att själv svara på en fråga redan innan den kommit.
-Vi brukar få på oss att "Kindahus vill inte bygga". Men det beror på att när kurvorna ser ut som de gjorde 2010 och som utredning förespådde, så är inte prio ett att bygga nya fastigheter. Det är istället att räta upp ekonomin.
-Nu är vi däremot i ett annat läge. Nu kan vi bygga och producera, men det är klart, det handlar inte om några jättehus. Åt oss säga att kanske 10 till 20 lägenheter. Alltså en lagom takt, förklarade Lars Wiström.
Han fick ändå frågan om vad som hände med alla de som friställdes.
-En del avgick med ålderns rätt och andra fick nya jobb. Jag tror ingen gick till arbetslöshet.
VD Jan Starin
I samband med presentationen passade även nya VD:n på Kindahus, Jan Starin, på att visa upp sig inför fullmäktigeledamöterna.
- Jag är 60 år och bor i Åtvidaberg och pendlar därför varje dag den lilla söta vägen. Men det har gått bra hittills och inte träffat på några djur. När det gäller framtiden så kommer vi att fortsätta hyresrätetrna genom underhåll och byggnation.
-I år handlar det om cirka 25 miljoner kronor som ska gå till bland annat hissar. Floragatan 1 med 2o lägenheter ska byggas om för en kostnad på mellan 10 och 20 miljoner.
-Vi hoppas dessutom på ett första spadtag i höst på Linnékullen där vi ska bygga fem parhus och tio lägenheter. Framledes planerar vi även nybyggnation i Rimforsa, avslutade Jan Starin.