Värsta översvämningen i Nyholm

Inte ens den stora översvämningen 1927 var värre. Det tror Lasse Sander som bott i Nyholm sen 1965. Själv har han nu tröttnat på alla översvämningar och flyttat till Rydsnäs.

Lasse Sander och Kicki Elenbo utanför sitt Nyholm. Nu har de fått nog av översvämningarna och flyttat till en garanterat torr villa i Rydsnäs.

Lasse Sander och Kicki Elenbo utanför sitt Nyholm. Nu har de fått nog av översvämningarna och flyttat till en garanterat torr villa i Rydsnäs.

Foto:

Kinda2007-07-12 07:28

I onsdags stod vattnet "bara" 23 centimeter över golvet i Nyholm. Det berättar Lasse Sander och Kicki Elenbo. Som mest var det 26 centimeter.
Kicki kavlar upp byxbenen och vadar ut till huset. Vattnet går långt upp på låren. Som tur är är vattnet i Bulsjöån rent och ljummet.
- Det är faktiskt värre nu än översvämningen 1927, för exakt 80 år sen, berättar Lasse. Jag har gamla foton och där ser man att det var vatten till två stockvarv från fönstren. Och det är lite mer nu.
Det gamla färgeriet Nyholm känner nog många igen. Det ligger just vid bron i Broby, mellan Österbymo och Rydsnäs.
Färgeriet byggdes 1880, precis vid Bulsjöån eftersom det behövdes mycket vatten. Färgaren Nordström bodde själv i den ena halvan av huset och hade färgeriet i den andra.
Men redan 1925 stängdes färgeriet och huset byggdes om till lägenheter. En av färgarens söner bodde kvar ända till 1965 då han sålde huset till Lasse Sanders familj.
Och visst var det högt vatten ibland, minns Lasse.
- Det var ju en våldsam snövinter 65 och då hade vi en översvämning på våren 66. Men inte så det gick upp i huset. Senare fick ju barnen rum på nedre våningen men det hände aldrig något.
Först 1998 kom den första rejäla översvämningen. Och ännu värre blev det 2003.
- Då låg huset under vatten i tre veckor, berättar Lasse. Som tur var var det sommartid så vi kunde vada ut och så åkte vi bort en vecka.
Lasse har haft planer att lyfta hela huset 0,5 meter och hade begärt in offerter. Sen började vattnet stiga i höstas igen. Lasse drabbades av en stroke och Kicki skyller det på oron för huset.
- Då sa Kicki: nej, nu får vi hitta något annat, berättar Lasse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om