Vernissage för ”Speglingar och ljus”

Inspiration och glädje, det är vad Maria Malgeryd vill dela med sig av i sin utställning på Café Columbia, i helgen hade hon vernissage och många människor lockades dit för att få se hennes verk.

I helgen hade Maria Malgeryd vernissage för sin utställning "Speglingar och ljus". Foto: Lovisa Monell

I helgen hade Maria Malgeryd vernissage för sin utställning "Speglingar och ljus". Foto: Lovisa Monell

Foto:

Kinda2016-11-21 14:00

När Maria var liten var färgpennor den vanligaste och bästa julklappen hon visste, tecknat har hon gjort hela livet men det var inte förrän dryga året sedan drömmen blev verklighet då hon tog tag i den och började på en akvarellkurs.

Vann 10 000 kronor

Maria Malgeryd arbetar som studie- och yrkesvägledare på vuxenutbildningen och SFI i Kisa och det var under hennes utbildning det kom upp en möjlighet att delta i en tävling. I samband med hennes examensarbete vann hon 10 000 kronor som hon fick för att använda i inriktningen kompetensutveckling. För pengarna anmälde Maria sig till en akvarellkurs i Linköping och köpte penslar, färger och papper.

- Där fick jag grunderna i akvarell och mycket mycket inspiration, berättar hon.

Hon betonar också att hon målar för sin egen skull och tycker det är fantastiskt att hennes konst kan göra andra glada.

- Egentligen målar jag främst för mig själv, vissa människor går på yoga men detta är min meditation. Planen var från början inte att ställa ut men då jag märkt att min konst kan göra någon annan glad så blir jag glad och då blir det ännu roligare för mig själv.

Sedan i augusti har hon arbetat på 19 tavlor som nu ställs ut på café Columbia i Kisa till och med slutet på januari.

Utställningen kallas Speglingar & Ljus.

- Tavlorna föreställer huvudsakligen natur, det är också den som ger mig allra mest inspiration. Jag tycker det är roligt att jobba med vattenspeglingar, eller att spara ljuset på himlen och så. Jag kan sitta och titta ut ur mitt fönster på grannens träd. Det är ett otroligt vackert träd och färgerna och vattendropparna, allt ger mig inspiration.

Vad betyder tavlorna för dig?

- Glädje och lust, kärlek till färgen. Jag tycker det är vackert och det ger mig något, en stämning eller en känsla. Ibland tänker jag en grej när jag målar men sedan blir det något annat, det lever sitt eget liv.
Första offentliga vernissagen

Lördagens vernissage är Marias första offentliga. Under sommaren har hon haft en utställning hemma i maskinhallen i Malgeryd, Malexander, och tidigare även deltagit i en utställning på biblioteket som anordnades av Kinda Konstförening som Maria är aktiv i.

- Det är en bra förening som jag uppskattar mycket. De gör mycket bra, de anordnar utställningar, olika resor och inspirerar och jag behöver andra för att få inspiration.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om