"Vi har avverkat en handfull operatörer"

Bredbandsutbyggnaden på landsbygden utanför Björkfors har under många år varit en het potatis. Olika modeller och operatörer har varit på banan men en efter en har halkat av, många gånger beroende på höga kostnader för det enskilde hushållet eller att operatörerna har haft svårt att hålla vad de lovat. Nu kan dock bygdens folk utanför Björkfors få bredband inom ett halv år och det är Teracom som nu erbjuder ett bredband via radiolänk. I torsdags fanns ett 30-tal personer på plats i Allhuset i Björkfors för att få information.

Carl Ahlberg från Telecom informerade om bredband inför ett 30-tal åhörare i Allhuset i Björkfors. Foto: Lars-Göran Bexell

Carl Ahlberg från Telecom informerade om bredband inför ett 30-tal åhörare i Allhuset i Björkfors. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-11-24 13:00

- Vi ser mycket positivt på att Teracom vill bygga bredband här i Björkfors-trakten, säger Lars-Inge Schedenborg som ingår den lokala bredbandsgruppen i Björkfors som under fem år har kämpat för att få till ett fungerande bredband på landsbygden utanför Björkfors.

Områdena det handlar om är bland annat Ryda, Drabo och Idhult.

I torsdags kväll kallade bredbandsgruppen, som består av att ett tio-tal personer, till möte i Allhuset för information av Carl Ahlberg från Teracom.

- Vi har jobbat fram ett erbjudande till bredbandsgruppen i Björkfors och vi ser att det finns ett stort intresse för vårat bredband, sa Carl Ahlberg.

Teracom som äger drygt 1 100 master runt om i landet har erbjudet bredband sedan tre år tillbaka.

Och att det behövs fler aktörer på bredbandsfronten råder ingen tvekan om vi ska klara regeringens mål att 95 procent av landets befolkning ska ha tillgång till fiber senast 2020. I dag saknar cirka 400 000 hushåll bredband och för att dessa ska få tillgång till fiber kommer kostnaden att landa på 50 miljarder kronor. Staten har i dagsläget 850 miljoner kronor i bidrag kvar att fördela, vilket skulle innebära ett bidrag på 2 125 kronor om alla 400 000 hushåll skulle få del av bidraget.

- Det räcker ju inte långt, då den faktiska kostnaden ligger på i runda tal 125 000 kronor i snitt per hushåll, sa Carl Ahlberg och fortsatte:

- Men det finns en liten väg att gå faktiskt och det är bredband genom oss, sa Carl Ahlberg och presenterade Telecoms tre möjligheter att få bredband.

Och dessa är antingen via radiolänk, WiFi punkt till WiFi punkt eller via Telecoms fibernät.

- Det som vi erbjuder här i Björkfors är bredband via radiolänk och det är i första hand ett 50-tal hushåll till att börja med som kan få anslutning, sa Carl Ahlberg.

Från masten i Björkfors sänder Teracom ut bredbandssignaler inom en radie av tre kilometer, inom vilket område man garanterar uppkoppling. Det här området kan sedan förlängas med master för ytterligare signaler.

- I princip kan vi förlänga hur långt som helst. Anslutningskostnaden kommer att ligga på 12 500 kronor och då ingår allt materiellt och inkoppling. Behövs det nya master så ligger kostnaden på dessa mellan 40 000 och 100 000 kronor. Kostnaden för masten delas lika på de hushåll som ansluts, sa Carl Ahlberg.

Är det så att Björkforsborna är med på bredbandståget så kan de första hushållen kopplas in under maj nästa år.

- Så ser upplägget ut. Målet är att skriva avtal nästa månad, projektera under januari, installera nätet i mars/april och sedan aktivera näten, sa Carl Ahlberg.

- Vi har avverkat en handfull operatörer under de här fem åren vi har försökt att få till ett bredband. Mycket pekar på att vi kommer att anlita Teracom. Tittar vi på Telias erbjudande så är det mycket luddigt i det finstilta från dem. Och Telia kan inte dra in någon fiber förrän tidigast om två till tre år. Teracom drar igång direkt, säger Lars-Inge Schedenborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om