"Vi har sett att behovet har minskat"

Behovet av spontanbesök på Arbetsförmedlingen har minskat. Hur framtiden ser ut för myndighetens kontor i Kisa är efter varselbeskedet fortfarande ovisst.

Tidigare har arbetsförmedlingens kontor i Kisa haft öppet en heldag i veckan, sedan i höstas har tiderna halverats. Nu återstår det att se hur myndighetens varselbesked påverkar Kisakontoret.

Tidigare har arbetsförmedlingens kontor i Kisa haft öppet en heldag i veckan, sedan i höstas har tiderna halverats. Nu återstår det att se hur myndighetens varselbesked påverkar Kisakontoret.

Foto: Dennis Petersson

Kinda2019-01-31 14:00

– Hur det blir framöver och om kontor kommer att läggas ned runt om i Sverige vet vi inte ännu, utan vi agerar utifrån det vi vet i dagsläget och då ska det vara öppet i Kisa. Kommer det nya besked får vi rätta oss efter dem, säger Birgitta Sundström, sektionschef för arbetsförmedlingarna i mellersta Östergötland.

Läs mer: Oklart hur anställda påverkas av varsel

Det var under onsdagsmorgonen som Arbetsförmedlingen bekräftade att myndigheten, på grund av minskade ekonomiska anslag, varslat 4 500 medarbetare om uppsägning. Tidigare har arbetsförmedlingens kontor i Kisa hållits öppet för spontanbesök en heldag i veckan, sedan förra hösten har tiderna halverats till en halv dag i veckan. Om det nya varselbeskedet innebär att öppettiderna minskar ytterligare är för tidigt att säga.

– Vi har sett att behovet av att möta oss på det viset minskat genom åren då vi har andra kanaler som arbetssökande kan använda, just för spontanbesök. Det finns mycket vi kan hjälpa till med via vår kundtjänst på telefon eller chatt, och därför har servicen på plats minskat, berättar Birgitta Sundström.

Läs mer:Var tredje anställd varslad på Arbetsförmedlingen

I Kinda är det i dag cirka 200 personer som är inskrivna hos arbetsförmedlingen. 50 procent av dessa är helt arbetslösa, den andra halvan innefattas av program med aktivitetsstöd.

– Arbetslösheten är jättelåg i Kinda och det beror dels på att vi har jobbat aktivt tillsammans med kommunen men också givetvis att arbetsmarknaden är väldigt god, med stora arbetsgivare, vilket är tacksamt, säger Birgitta Sundström och avslutar:

– Vi hoppas att vi kan hålla i den trenden, men det beror helt på vilket uppdrag och vilken betydelse för arbetsmarknadspolitiken regeringen tycker att vi ska ha.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!