"Vi måste få in nyanlända i jobb"

I går besökte arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg och landshövding Elisabeth Nilsson Rimaster i Rimforsa för att titta närmare på hur man introducerar nyanlända i företaget.

Rundvandring i produktionslokalerna. Fr v Generaldirektör Mikael Sjöberg, arbetsförmedlingens sektionschef Birgitta Sundström, landshövding Elisabeth Nilsson, vd Tomas Stålnert, vd Mattias Nilsson och Rimasters grundare Per Carlsson. Foto: Lars-Göran Bexell

Rundvandring i produktionslokalerna. Fr v Generaldirektör Mikael Sjöberg, arbetsförmedlingens sektionschef Birgitta Sundström, landshövding Elisabeth Nilsson, vd Tomas Stålnert, vd Mattias Nilsson och Rimasters grundare Per Carlsson. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-03-16 10:13

I går besökte arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg länet som inleddes på Kammarforum i Norrköping och avslutades med besök hos Rimaster i Rimforsa för att titta närmare på hur Rimaster i samverkan med arbetsförmedlingen introducerar nyanlända till arbete inom företaget.

Tomas Stålnert vd för Rimaster och koncernen inledde med et presentation av företaget.

Rimaster startades av Per Carlsson för 35 år sedan och har i dag 850 anställda, varav 165 i Sverige fördelade på orterna Rimforsa, 120, Horn, 25 och Söderhamn, 50. På två fabriker i Polen har Rimaster 560 anställda och på enheten i Kina 100 anställda. Rimaster har även försäljningskontor i Belgien, Frankrike och Tyskland med sammanlagt fem anställda.

- En stor vinst för oss är att vi har ett egen utvecklingsavdelning, vilken har varit väldigt framgångsrik. I år kommer vi att omsätta uppemot 600 miljoner kronor. I dag har vi en stor spridning av våra kunder i Sverige och övriga Europa. Vi har jobbat hårt för att sprida vår kundportfölj, sa Tomas Stålnert.

Sedan tog Mattias Nilsson, vd för Rimaster i Rimforsa över och presenterade projektet för nyanlända som startade i höstas.

– Både våra ägare och styrelsen har varit mycket tydliga med att vi som företag ska ta ett samhällsansvar, sa Mattias Nilsson.

Det var förra året som landshövding kallade till ett möte med ett 30-tal storföretag i regionen som slutade med ett projekt för nyanlända.

Rimaster hakade på och tog efter intervjuer med ett 25-tal nyanlända, som anvisats av arbetsförmedlingen, in fyra män och en kvinna som fick börja med tre månaders praktik.

– Vi har haft och kommer att ha ett stort behov av nyrekryteringar och då ser vi vikten av att få in nyanlända i företaget för att täcka en del av behovet, sa Mattias Nilsson.

För att det inte skulle bli någon konkurrens om jobben tog Rimaster hem jobb från enheterna i Polen, där man växer dramatiskt och såg det mer som en hjälp att få jobb överflyttade till Rimforsa och Horn.

– Vi hade möten med arbetsförmedlingen för att titta på vilka möjligheter det fanns till hjälp och stöd, både ekonomiskt och med tolk, sa Mattias Nilsson som särskilt pekade på att det svenska språket är viktigt.

– Vi gjorde upp en plan för SFI så att det inte skulle påverka produktionen, sa Mattias Nilsson.

Vid årsskiftet fick dock Rimaster göra ett omtag, då fyra av de nyanlända som fått praktik och var på gång in i instegsjobb av olika anledningar hoppade av.

– I januari började fyra nya. Vår strävan är att få kostnadsneutral lösning jämfört med Polen, vi har inte nått resultatet än, men det är tillräckligt bra, sa Mattias Nilsson.

Efter tre månaders praktik väntar instegsjobb i tolv månader för de fem nyanlända.

– Då räknar vi med att de nyanlända ligger på samma nivå som en inrikesfödd och då får de en tillsvidareanställning, sa Mattias Nilsson.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael sjöberg var imponerad:

– Det här är ett skolexempel på hur det ska fungera. Med det arbetskraftsbehov som vi har måste vi få in nyanlända i jobb.

– Det är viktigt att ta in personer även om man inte har en långsiktig lösning för dem. Det är perfekt att börja med praktik och se om det fungerar och sedan gå vidare, sa Mikael Sjöberg och fortsatte:

– Man måste ha en idé hur man ska komma igång, precis som Rimaster. Sedan måste vi rannsaka oss själva inom arbetsförmedlingen och förenkla för företagen. Vi har idag för många regler och stöd, ofta krångliga.

– Kravet på svenska är befogat och här skulle vi behöva hjälpa företagen med en språkbedöming så att man hamnar rätt från början, sa Mikael Sjöberg och fortsatte:

– Jag brukar säga att vi ibland misslyckas med vårt tjänsteutövande och då behövs det lite handpåläggning från våra arbetsförmedlare.

Besöket på Rimaster i Rimforsa avslutades med en rundvandring ute i produktionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!