"Vi skulle behöva höja ännu mer"

Stiftelsen Kindahus vill höja hyrorna med 2,02 från och med årsskiftet. Nyligen inleddes hyresförhandlingar mellan Kindahus och Hyresgästföreningen.

Kindahus vill höja hyrorna med två procent. Foto: Lars-Göran Bexell

Kindahus vill höja hyrorna med två procent. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2017-11-22 09:45

- Det är ökade driftskostnader, taxor på värme och el och även kostnadsökningar på våra ramavtal. Ska vi ha full kostnadstäckning utifrån våra hyror så skulle vi behöva höja ännu mer, mellan tre och fyra procent. Men vi tycker inte det är schysst utan ser att vi även kan göra rationaliseringar. Bland annat kommer vi göra energibesparingsåtgärder, säger Kindahus vd Jan Skarin till tidningen Hem & Hyra.

Hyresförhandlingar mellan Kindahus och Hyresgästföreningen har nyligen inletts och Kindahus som förvaltar närmare tusen lägenheter har inför nästa år begärt att få höja hyrorna med 2,02 procent och enligt Kindahus innebär det ett påslag på hyreslappen med en knapp hundring.

För ett år sedan begärde Kindahus en höjning med 1,2 procent inför 2016.

- Den hyresförhandlingen skedde före jag tillträdde som vd. I år har vi gått igenom alla poster, tittat på vilka kostnader vi har och vilka förändringar vi ser framöver. Vi behöver den här nivån för att bolaget ska klara sig långsiktigt, säger Jan Skarin till Hem & Hyra.

De två senaste årens hyresförhandlingar har strandat och hamnat hos Hyresmarknadskommittén då Kindahus och hyresgästföreningen inte lyckats komma överens.

- Vi har haft en bra dialog med Hyresgästföreningen och vår målsättning är att vi ska komma överens under november. Det är ingen som vill att det ska hamna hos Hyresmarknadskommittén igen, säger Jan Skarin till Hem & Hyra.

- Vi vill inte att hyresförhandlingarna ska hamna hos Hyresmarknadskommittén igen, säger Kindahus vd Jan Skarin. Foto: Lars-Göran Bexell
- Vi vill inte att hyresförhandlingarna ska hamna hos Hyresmarknadskommittén igen, säger Kindahus vd Jan Skarin. Foto: Lars-Göran Bexell
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om