Anledningen till den något forcerade frågan från kommunens revisorer med ordföranden och vice ordföranden, Jörgen Nordh respektive Gustaf Malmström, i spetsen - är politikerna hanteringen av socialnämndens underskott.
Ja, det stämmer, den frågan har varit föremål för synpunkter vid ett flertal tillfällen tidigare, och nu är det dags igen.
Handlingsplan
Förvaltningschefen inom vård- och omsorg, Joachim Samuelsson, skickade en tjänsteskrivelse den 19 oktober där han konstaterade att helårsprognosen för socialnämnden - den bytte som bekant namn i samband med organisationsförändringen vid nyåret till vård- och omsorgsnämnden - och där han pekade på ett prognosticerat underskott för året på 3,3 miljoner kronor.
Kommunstyrelsen i Kinda beslutade då föreslå kommunfullmäktige att besluta att informationen mottagits, liksom information och handlingsplan, samt slutligen att politikerna godkänner ett underskott på tre miljoner kronor.
-Beslutet ligger i linje med den information som vi revisorer mottog vid träffen med kommunstyrelsens presidium i oktober.
Frågorna
Så långt var allt frid och fröjd, med andra ord. Men därefter behandlades frågan återigen i samband med kommunstyrelsens decembersammanträde. Och då är inte revisorerna med på noterna längre.
-Av protokollet från decembermötet framgår att kommunstyrelsen nu beslutade godkänna ett underskott på fyra miljoner kronor.
I protokollet står även en passus om att kommunstyrelsen hittat "en konstig formulering och därför väljer att ta upp ärendet igen för att få det rätt i protokollet".
Nu ställer revisorerna frågorna, och vill således ha ett skyndsamt svar:
-Vad var det för formulering, som gör att kommunstyrelsen tar upp ärendet igen i december?
-Med vilket stöd anser sig kommunstyrelsen, som beredande organ, berättigad att fatta beslut å kommunfullmäktiges vägnar - och sedan skicka det till fullmäktige endast som ett informationsärende?
-Vilka underlag och motiv ligger till grund för kommunstyrelsens beslut avseende ett större underskott på fyra miljoner kronor? Helårsprognosen som socialchefen lämnade pekade på ett underskott om 3,3 miljoner kronor. Så vill revisorerna kan bedöma är det samma underlag, tjänsteskrivelse och handlingsplan från oktober månad som ligger till grund för styrelsens ställningstagande.
Ledningsperspektiv
Från revisorernas sida ifrågasättes nu kommunstyrelsens hantering och ställningstagande i december. De har tidigare påpekat avsaknaden av fasta kommungemensamma principer och riktlinjer för hur bland annat underskott av den här typen ska hanteras.
-Vi önskar med anledning av detta svar på hur kommunstyrelsen ska komma till rätta med frågan ur ett styr- och ledningsperspektiv. Revisorerna står fast vid att nämndernas respektive budget ska hållas så länge kommunfullmäktige inte beslutar annat, förklarar Jörgen Nordh och Gustaf Malmström.