Viggo har ovanlig sjukdom

När lille Viggo fick diagnosen cystisk fibros förändrades hela livet för familjen Ladekrans. Viggo kräver ständig tillsyn och ständig medicinering. Bara för att Erik och Eva råkade bära på var sin skadad gen som de inte hade en aning om...

Erik och Eva Ladekrans med lille Viggo hemma i köket i Kisa.

Erik och Eva Ladekrans med lille Viggo hemma i köket i Kisa.

Foto:

Kinda2009-01-22 07:44


Cystisk fibros (CF) är en ovanlig sjukdom som ärvs "autosomalt recessivt". Förenklat kan man säga att om två föräldrar är friska bärare av var sin skadad gen (på kromoson 7) så är risken att få ett barn med cystisk fibros 25 procent.
I 25 procent av fallen blir barnet friskt och får inte heller någon skadad gen. I 50 procent av fallen blir barnet friskt men ärver en skadad gen.

Okända anlag
Varken Erik eller Eva Ladekrans hade en aning om att de bar på anlag för sjukdomen när de träffade varandra.
De har båda barn tidigare, totalt fem stycken, och ingen har sjukdomen. Inte heller någon i deras släkt vad de vet om.

Föddes för tidigt
Graviditeten var besvärlig för Eva. Hon gick sjukskriven sen femte månaden och Viggo föddes den 27 december 2007, en månad för tidigt, och vägde bara 2 050 gram.
- Hans bajs var alldeles slime-grönt och de sa att de aldrig hade sett nåt sånt. Men för övrigt mådde han bra. Han var den ende på avdelningen som inte fick gulsot, berättar Eva.

Ökade inte i vikt
Men snart började Erik och Eva undra om allt stod rätt tid.
- Vid ett halvt års ålder såg vi att han inte ville leka med leksaker. Han orkade inget utan låg mest och tittade, berättar Erik. Sen var han pipig i andningen och ökade inte i vikt som han skulle.

Svetten smakade salt
På vårdcentralen i Kisa trodde man först inte att det var något farligt. Men så småningom skickades familjen vidare till barnavdelningen i Linköping. Där fanns en läkare som tidigare jobbat med CF-patienter och hon anade vad som var fel.
- Hon frågade om Viggos svett smakade salt. Och det gjorde den.

Fick diagnos
Nu fick Viggo göra ett svettest. Han skickades sen vidare till Huddinge sjukhus där ett av fyra CF-center i Sverige finns.
Där blev det ytterligare svettest och annan provtagning. Och nu fick han sin definitiva diagnos: cystisk fibros.
- Det var ju blandat att få reda på det, säger Erik. Men det var skönt att veta vad det var. Vi hade ju förstått att något inte stod rätt till när han var så slö och trött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om