Viktiga frågor om Kisas utveckling

Blir det någon löpslinga på Värgårdsudde? Ska hastigheten genom samhället sänkas? Vad händer egentligen med den planerade förbifarten? Varför finns det inga bra lekplatser? Det var några av frågorna som togs upp på medborgarträffen i Kisa.

Det finns planer på att sänka hastigheten genom Kisa samhälle till 40 kilometer i timmen.

Det finns planer på att sänka hastigheten genom Kisa samhälle till 40 kilometer i timmen.

Foto:

Kinda2014-08-13 06:42


Sommarvilan är över.
Nu har Kinda kommun börjat med sina medborgarträffar igen. I måndags kväll var det Kisabornas tur att ställa frågor till kommunens politiker och tjänstemän.

Många frågor
Kommunen representerades av Anita Silfver, kommunchef, Yngve Blomberg, förvaltningschef (MBR), Rune Jonsson, planeringssekreterare, samt politikerna Pia Tingvall (C) och Roger Rydström (S).
Intresset från Kisaborna var svalt. Men trots att det bara kom sex personer till medborgarträffen så ställdes det många intressanta och viktiga frågor.
Kvällens första ämne var den planerade brandstationen i Kisa. Det finns långt gångna planer på att bygga en ny station intill Mariaberget, vid infarten till Tolvmannadalen.
Det är ett förslag som förordas av såväl räddningstjänsten som politikerna. Kostnaden beräknas landa kring 49 miljoner kronor.
- Det låter orimligt dyrt. För den summan borde man kunna få en simhall också, sa en Kisabo.
- Det är erfarna utredare som har kommit fram till den här summan, svarade Yngve Blomberg.
Pia Tingvall berättade att det pågår en samrådsprocess.
- Vi vill få till en ny brandstation så fort som möjligt.

Rondellen
Nästa fråga handlade om rondellen i Kisa. För tillfället är det Trafikverket som står för skötseln.
- Just nu ser det inget vidare ut. Det är konstigt att rondellen inte utnyttjas bättre för att marknadsföra Kisa. Därför bör kommunen ta över skötseln, sa Pär-Magnus Jonsson från intressegruppen Attraktionskraft Kisa.
- Vi tar med oss den frågan, sa Pia Tingvall.
Pär-Magnus Jonsson uppmanade även kommunen att satsa på ett vackrare torg- och stationsområde i Kisa.

Ska utredas
Hur ligger det egentligen till med den planerade förbifarten öster om Kisa? Det undrade flera av kvällens mötesdeltagare.
- Under 2015 ska Trafikverket göra en analys över förbifartens dragning. Det är vi glada för. Däremot har projektet sjunkit på Östsams prioriteringslista, sa Pia Tingvall.
Hon fortsatte:
- Vi ligger inte på latsidan, tvärtom, vi försöker påverka i olika arenor. Vi gör vad vi kan för att det ska bli en förbifart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om