"Viktigt att vi har ett civilsamhälle"

På måndag sammanträder kommunstyrelsens beredning och mycket talar för att man då tar beslut om att godsmagasinet vid Kisa station kommer att rivas under kommande år. Nu sätter bland annat Stångådalsbanans Vänner ett sista hopp genom en skrivelse till kommunen om att man i princip har kostnaden för en flytt i hamn. Från politiskt håll har det varit ganska låg profil men Lars Karlsson (L) ställer sig nu bakom ett bevarande av godsmagasinet.

På måndag avgörs godsmagasinets framtid. Rivning eller flytt är frågan. Foto: Lars-Göran Bexell

På måndag avgörs godsmagasinets framtid. Rivning eller flytt är frågan. Foto: Lars-Göran Bexell

Foto:

Kinda2018-01-12 15:00

- Jag ser vikten av att vi har ett civilsamhälle och folks som engagerar sig i frågor som denna att bevara och flytta godsmagasin. Jag kommer att rösta emot en rivning av byggnaden. Det har varit mycket turbulens kring den här frågan, jag själv har egentligen inte fått några handlingar om hur ärendet har sköts, utan nu på senare tid fått fram uppgifter om att det faktiskt är en kulturhistorisk byggnad, säger Lars Karlsson.

Turerna kring ett bevarande och en flytt av godsmagasinet har varit många mellan de tre föreningar, Attraktionskraft Kisa, Stångådalsbannan Vänner och Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening och Kinda kommun.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen (S) har varit tydligt och sagt att kommunen inte kan gå in med ekonomiska medel för att flytta magasinet, utan att det ska rivas.

Som en sista (?) åtgärd skriver nu de tre föreningarna till Kinda kommun.

- Vi har hittat en sponsor så att vi kan flytta byggnaden för 150 000 kronor plus eget arbete, skriver föreningarna.

Tidigare har kalkylerna för en flytt av godsmagasinet närmare mot lokstallet legat på runt 1,5 miljon kronor.

Vidare har föreningarna hittat sponsorer som kommer att bidra med trämaterial för 80 000 kronor.

Föreningarna avslutar skrivelsen med:

- Föra att kunna finansiera en räddning av godsmagasinet i Kisa genom flyttning och upprustning anhåller vi om ett kommunalt bidrag på 350 000 kronor utöver de utlovade 150 000 kronorna som motsvarar rivningskostnaderna, total summa 500 000 kronor.

På måndag tar kommunstyrelsens beredning beslut om rivning eller 350 000 kronor i ett extra kommunalt bidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om