Och inte brydde de sig om att det fanns folk på tomten. De verkade vana vid människor, säger Markgren som är lindrigt road av sina nya grannar.
Jonas Lennman forskar på vildsvin åt SLU (Sveriges Lantbruks- universitet). Han tycker att händelsen i Björkfors är anmärkningsvärd ur flera aspekter även om den inte är unik.
Att vildsvinen visar sig vara orädda för människor kan ha flera orsaker menar han. Grisarna kan förstås ha släppts ut av "oseriösa personer", men han tycker att det är mindre troligt eftersom det finns nya kultingar i gruppen.
En annan förklaring skulle kunna vara att de rymt från ett hägn. Men troligare är nog att grisarna kommer från den stora populationen i Norra Vi/Tidersrum och har vandrat österut. Eftersom de inte jagats har de förlorat rädslan för människor.
Dagaktiva grisar
Att de är aktiva på dagen är inte heller helt ovanligt.
- Det har kommit flera rapporter om att vildsvin kan vara aktiva dygnet runt. Är de pressade, av till exempel jakt, så är de nattaktiva. Men speciellt på platser med ont om mat blir de tvungna att bli mer dagaktiva.
Att det uppenbarligen finns små, randiga kultingar i gruppen är också anmärkningsvärt tycker Lennman.
- Det är märkligt. Det är ovanligt att de får kultingar så här års. De har förmodligen förlorat en kull och brunstat om.
Besök på golfbana
Att grisarna ger sig på gräsmattor förekommer här och där. Lennman känner till att även en golfbana, Örbyhus utanför Uppsala, haft besvär med grisar.
Men där var det en lite blötare sänka som fick besök, inte själva greenerna.
Totalt tror Jonas Lennman att det kan finnas 15 000-20 000 vildsvin i Sverige i dag. Populationen i Kinda/Ydre hör till de större i landet.
Två stora populationen finns i Södermanland och en i Skåne/södra Halland.