Vildsvinerier

Olle Markgrens gräsmatta i Tranviken, Björkfors, ser ut som ett potatisland. Men det är det inte, det är bara ett gäng hungriga vildsvin som hälsat på. I lördags fick Olle Markgren se dem med egna ögon. Plötsligt kom de travande mitt på dagen och ställde sig att rota i jorden.

Stora delar av Tranvikens gräsmatta har rotats upp. Folke Pettersson, som har jaktmarker intill, ser ut över förödelsen.

Stora delar av Tranvikens gräsmatta har rotats upp. Folke Pettersson, som har jaktmarker intill, ser ut över förödelsen.

Foto:

Kinda2002-11-06 07:45


Och inte brydde de sig om att det fanns folk på tomten. De verkade vana vid människor, säger Markgren som är lindrigt road av sina nya grannar.

Vildsvinen kan vara "vilda" - trots allt
"Märkligt." Det är vildsvinsforskaren Jonas Lennmans kommentar om vildsvinen i Björkfors. Men svinen måste inte ha släppts ut av människor, menar han. De kan bli orädda när de inte jagas.
Jonas Lennman forskar på vildsvin åt SLU (Sveriges Lantbruks- universitet). Han tycker att händelsen i Björkfors är anmärkningsvärd ur flera aspekter även om den inte är unik.
Att vildsvinen visar sig vara orädda för människor kan ha flera orsaker menar han. Grisarna kan förstås ha släppts ut av "oseriösa personer", men han tycker att det är mindre troligt eftersom det finns nya kultingar i gruppen.
En annan förklaring skulle kunna vara att de rymt från ett hägn. Men troligare är nog att grisarna kommer från den stora populationen i Norra Vi/Tidersrum och har vandrat österut. Eftersom de inte jagats har de förlorat rädslan för människor.
Dagaktiva grisar
Att de är aktiva på dagen är inte heller helt ovanligt.
- Det har kommit flera rapporter om att vildsvin kan vara aktiva dygnet runt. Är de pressade, av till exempel jakt, så är de nattaktiva. Men speciellt på platser med ont om mat blir de tvungna att bli mer dagaktiva.
Att det uppenbarligen finns små, randiga kultingar i gruppen är också anmärkningsvärt tycker Lennman.
- Det är märkligt. Det är ovanligt att de får kultingar så här års. De har förmodligen förlorat en kull och brunstat om.
Besök på golfbana
Att grisarna ger sig på gräsmattor förekommer här och där. Lennman känner till att även en golfbana, Örbyhus utanför Uppsala, haft besvär med grisar.
Men där var det en lite blötare sänka som fick besök, inte själva greenerna.
Totalt tror Jonas Lennman att det kan finnas 15 000-20 000 vildsvin i Sverige i dag. Populationen i Kinda/Ydre hör till de större i landet.
Två stora populationen finns i Södermanland och en i Skåne/södra Halland.
Fakta

Fakta vildsvin
Det svenska vildsvinet tillhör rasen Sus scrofa scrofa. Det vanliga tamsvinet är en variant av vildsvinet.
Vildsvinen bildar ofta flockar med suggor och kultingar. Gruppen leds av den äldsta suggan. Äldre galtar lever som enstöringar utom under parningssäsongen. I Sverige är svinen aktiva 6-8 timmar om dygnet, oftast nattetid.
Vildsvin är till omkring 90 procent vegetarianer. Rötter, blad, nötter, bok- och ekollon, frön och frukter är vanlig föda. De ger sig ofta på odlade grödor som vete, raps och potatis. Den animaliska födan består främst av mask och insektslarver men de kan också äta sork, fågelungar, ägg eller vad de hittar; även kadaver.
I Sverige finns det troligen 15 000- 20 000 vildsvin. Suggorna får oftast en kull per år men kan få mer. En äldre sugga får oftast fem-sex kultingar per kull. En vildsvinspopulation kan växa mycket snabbt. Studier i Södermanland visar att den populationen skulle kunna fördubblas på sex år trots jakt.
Normalvikten för en sugga är 80-90 kilo och maxvikten 150 kilo. En galt kan bli ännu större. Vildsvinen bor gärna i ett brutet landskap med täta granbestånd eller vassruggar som de kan gömma sig i.
I Sverige får vildsvin jagas från den 16 april till den 15 februari. Sugga med kultingar får dock inte skjutas. Årsungar får jagas året runt. Jakten får pågå under hela dygnet. Kött från vildsvin måste besiktigas även om det är mycket ovanligt med trikininfekterat kött i Sverige.
(De flesta uppgifter har hämtats från Svenska Jägareförbundets

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om