Vilket drag i Yxefall

Med fyra dragspel och Marita Forsman Andersson blir det bra fart på allsången. Det är andra året som det hålls allsångskvällar i Yxefall och gensvaret är stort.

Det var nästan fullsatt på verandan i Yxefall när Marita Forsman Andersson drog igång allsången i onsdags.

Det var nästan fullsatt på verandan i Yxefall när Marita Forsman Andersson drog igång allsången i onsdags.

Foto:

Kinda2004-07-16 06:40

Gråmulen onsdagskväll och inte speciellt varmt. Men folk strömmar till den gamla sågen i Yxefall. Där, på verandan till Ateljé Södergården, äter ett 50-tal personer våfflor, lyssnar på dragspelsmusik och sjunger allsång.
Dragspelare den här kvällen är som vanligt Yxefalls egen Åke Törngren. Han får prima stöttning av Kurt Andersson från Kisa, Einar Samuelsson från Vikingstad och Klas-Göran Dahlqvist från Ulrika.
Värdinnan själv sitter inte i vrån utan sköter allsången. Det blir Jag tror jag tror på sommaren, Svinsta skär, Kostervalsen och Vals på Sunnanö. Luffarvisan från Rasmus på luffen får dragspelarna lite problem med men Jularbo går desto bättre.

Lennart läste dikter
Kvällens hedersgäst är Lennart Nilsson, välkänd profil i Kinda- och Ydrebygden. Han ställer ut sina tavlor och läser sina dikter men visar sig också har oanande talanger som munspelare.
- Målning är ett filosofiskt jobb, berättar Lennart, själv gammal målare. Speciellt när man kanske står i skönt väder och målar fönster. Då rinner inspirationen till...
Sen blir det dikter om tidens gång, om barnet - "snälla du, låt inte barnet inom dig försvinna..." - och om integrationsskydd. Påhittiga, underfundiga och tänkvärda dikter med musikalisk rytmik.

Bra med folk
Så småningom kryper det faktiskt fram lite sol och det glittrar i Övre Eksjön alldeles intill. Marita Forsman Andersson, ägare av Ateljé Södergården, är helnöjd med kvällen. Med tanke på de mörka molnen kom det riktigt bra med folk.
- Tanken är att det ska vara gratis att komma hit, säger Marita. Man ska kunna gå hit varje kväll och sjunga utan att behöva vara så bra på det.
Det är andra året som hon arrangerar allsångskvällarna i Yxefall och gensvaret har varit stort. I år blir det allsångskvällar varje onsdag under juli och augusti. Dessutom blir det berättarkvällar varannan tisdag och en hel del andra arrangemang.
Den 27 juli blir det till exempel Elvis-nostalgi med Torbjörn Gustavsson; bara att ta fram brylcremen... Under Östgötadagarna första helgen i september blir det dragspelsstämma; äkta bälgaspel vid landsvägskanten.
Den här kvällen slutar i varje fall med fyra jammande dragspelare på verandan medan folk börjar droppa av i den begynnande kvällskylan. Nästa onsdag är det dags igen.

Lennart Nilsson läste egna dikter och spelade munspel.
Lennart Nilsson läste egna dikter och spelade munspel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om