Det är en Rune H. Johansson på Värgårdsgatan i Kisa som i en inlaga till kommunstyrelsen, inklusive oppositionsledaren Lars Karlsson (L), vill veta vad som hände med planerna på en gång- och cykelväg, som fanns i konkret form för bara ett par år sedan.
Bromsade till
Vi träffar Rune H. Johansson när han är på väg förbi de allra trängsta avsnitten av Enebygatan, på sin sedvanliga fredagspromenad.
-Jag skrev till kommunen om detta häromdagen, men det accentuerades helt nyss. En lastbil utan last passerade mig på ett av de trängre ställena, ner mot Folkets Hus, och när den plötsligt fick bromsa till, slant släpet till och hjulen åkte upp en bit på trottoaren.
-Nu var det ingen fara för mig, men det kändes ändå obehagligt. Och precis på platsen finns det en betongkonstruktion som gör att det är svårt att komma undan.
Ramlade i vallen
Rune Oskarsson boende längst upp på Enebygatan, gör oss sällskap i samtalet, och som boende på platsen håller han med om kritiken att något måste göras. Han har varit med om flera situationer själv, och har med ålders rätt svårt att förflytta sig snabbt som en yngling, vilket har till följd att det blir med vissa svårigheter han förflyttar sig från sin villa och utmed gatan, eller för att korsa den.
-Jag ramlade i snövallen för ett tag sedan eftersom det inte blir någon plats alls kvar, för gående, när de plogat gatan här. Men det gick bra den gången, ett par andra personer hjälpte mig upp.
I sitt brev till kommunen framhåller Rune H. Jonsson att han trodde att frågan om byggande av en GC-väg mellan Värgårdsskolan, med en avstickare mot Frendo, och vidare bort mot Kisa Idrottsplats, nedanför hembygdsgården - var löst i och med att Regionen i gällande länstransportplan beviljade medfinansiering med halva beloppet.
Förskräckligt
Vi bollar frågan vidare till kommunstyrelsens Hans Måhagen (S):
-Ja, sanningen är att det inte händer något alls. När vi tittade närmare på saken fann vi att det skulle krävas sprängning av berget nedanför Hembygdsgården, och då blev det nya frågor som gjorde att frågan inte längre ligger på bordet.
Han nämner att det dessutom dök upp frågan om säkerheten på den nya GC-vägen, om belysning och sandning, och andra mer praktiska frågor.
-Men sådana frågor, säger Rune H. Jonsson, finns det ju specialister på kommunen, som säkert kan lösa.
-Ja, jag håller med om att vi borde lyfte frågan igen, fortsätter Hans Måhagen. Det är en bedrövlig trafiksituation där, jag håller med. Men vi får nog försöka att försöka ordna så att vi får möjlighet att förnya medfinansieringen.
Rune H. Jonsson igen:
- Det är nu av största vikt att projektet kommer igång och fullföljs enligt de ursprungliga planerna.
Säker skolväg
Trafiken på Enebygatan/ väg 134 har ökat ytterligare på de senaste åren. Framförallt den tyngre trafiken.
- Tunga fordon tar också gångbanan till hjälp tid till annan. Inte minst vintertid. Det ser också ut att dröja ytterligare många år innan den omtalade och efterlängtade förbifarten, med sin nya sträckning av väg 23/34 kommer till stånd.
Rune H. Jonsson och Rune Oskarsson är båda pensionärer och tillhör inte den primära målgruppen för byggandet av GC-vägen. Det grundläggande kriteriet var annars säker skolväg för barn, säker arbetspendling, även per cykel eller till fots.
-Det sistnämnden har jag stor egen erfarenhet av, eftersom jag passerar här två till tre gånger per dag. Och det kan jag säga, att det behövs verkligen.
-Ja, det kan jag skriva under på, avslutar Rune Oskarsson.