Vill skjuta på vindkraftsbeslut

Moderaterna sätter press på kraftbolaget E.ON. Partiet tycker att kommunen ska skjuta upp det omtalade vindkraftsprojektet - och istället fokusera på 130 kV-ledningen mellan Kisa och Vimmerby.

Moderaterna med Malin Svensson och Björn Hoflund i spetsen vill skjuta på vindkraftsprojektet.

Moderaterna med Malin Svensson och Björn Hoflund i spetsen vill skjuta på vindkraftsprojektet.

Foto:

Kinda2014-03-28 07:50


Det råder stor osäkerhet inför måndagens fullmäktigesammanträde. Punkt tre på dagordningen handlar om E.ON:s planerade vindkraftpark i Gröninge. Men blir det verkligen något beslut?
Som vi berättade tidigare i veckan försöker missnöjda Horn- och Hycklingebor stoppa ärendet genom att samla in 778 namnunderskrifter - och tvinga fram frågan om en folkomröstning.

I marken eller luften
Senaste nytt är att Moderaterna vill skjuta på hela vindkraftsprojektet.
- Vi ifrågasätter inte vindkraften. Däremot vill vi att E.ON ska fatta ett beslut angående 130 kV-ledningen mellan Kisa och Vimmerby först, säger Björn Hoflund och Malin Svensson (M).
Det är av högsta prioritet att det blir en markkabel, betonar Moderaterna. Vid ett möte med markägargruppen i veckan uttryckte även kommunalrådet Pia Tingvall (C) sitt stöd för en markkabel.
- Vi vill sätta press på E.ON, så att de beslutar sig för en markkabel. Vi har många medlemmar och väljare som är skogsägare. De reagerar starkt på hur E.ON har gått fram i det här ärendet. Innan allt är utrett bör inte fullmäktige ta ett beslut om vindkraftparken i Gröninge, säger Björn Hoflund.
- Vi politiker har varit tydliga med att det ska vara en markkabel. En luftledning skulle ge stora sår i landskapet och påverka den allmänna landskapsbilden. Trots det har E.ON enbart sökt för en luftledning, säger Malin Svensson kritiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om