Vill slå vakt om Glimten

Barn- och utbildningsnämnden i Kinda har beslutat att lägga den öppna förskolan Glimten i malpåse. Den 31 januari upphör den populära verksamheten som dagligen haft ett 15-tal besökare.
- Det är en viktig verksamhet som försvinner. Jag förstår inte att kommunen alltid ska spara på barnen, säger Eva-Marie Martinsson, en av många trogna "Glimtenbesökare".

Anna Nilsson är ansvarig för Glimten. Här tillsammans med Ewa Berglund och Freddi.

Anna Nilsson är ansvarig för Glimten. Här tillsammans med Ewa Berglund och Freddi.

Foto:

Kinda2004-01-08 07:31

Det är kommunens dåliga ekonomi som fått barn- och utbildningsnämnden att diskutera framtiden för den öppna förskolan. I höstas togs beslutet att lägga verksamheten i malpåse och den siste januari upphör Glimten, som de senaste två åren haft sin verksamhet i Forskrafts gamla lokaler i Kisa.
Verksamheten flyttades då från Torggatan och är närmaste granne med barnavårdscentralen (BVC) och familjepsykologiskt center i nyrenoverade lokaler. Lokaler som nu sagts upp, men uppsägningstiden gör att kommunen får fortsätta att betala hyran fram till i höst.
- Besparingen som görs är att tjänsten som ansvarig ledare för verksamheten tas bort, säger områdeschef Birgitta Nöidh.
Anna Nilsson, som ansvarar för Glimten, återgår till sin ordinarie tjänst på fritids och hon tror inte att nedläggningen av Glimten kommer att ge någon besparing i slutändan.
- På Glimten har vi 15 barn och vuxna i snitt varje dag och jag tror det är många som väljer att komma hit istället för att ha sina barn inskrivna på förskolan. Läggs "Glimten" ned blir det fler barn på förskolan, vilket innebär större grupper och fler anställda, tror Anna Nilsson.

Social funktion
Birgitta Nöidh utesluter heller inte att nedläggningen av Glimten kan medföra ökade kostnader i andra delar av barnomsorgen.
- Vi ska kunna ta emot barn som stått i kö i fyra månader för en plats i barnomsorgen och det ska vi klara även fortsättningsvis. Det kan innebära att vi får utöka barngrupperna och det kan i sin tur kräva fler anställda, säger Birgitta Nöidh. Med små ekomiska resurser har Glimten blivit en populär träffpunkt för småbarnsföräldrar barn. Fyra dagar i veckan hålls öppet och dagligen kommer ett 15-tal besökare för att träffas, fika, prata och låta barnen leka.
- Vi har alltid lite pyssel och avslutar med en sångstund. Sedan är det fri lek som gäller för barnen och vi har egentligen inga pengar till verksamheten. Jag har tiggt ihop ritpapper och övriga grejor, berättar Anna Nilsson, som även fått ekonomiskt stöd från den lokala majblommekommittén.
Från föräldrahåll riktas nu hård kritik mot kommunens nedläggningsbeslut.
- Glimten är en viktig träffpunkt. När man är hemma är det så mycket som måste göras, men här får man chansen att träffa andra föräldrar samtidigt som barnen har jämnåriga att leka med, säger Eva-Marie Martinsson, som är en regelbunden besökare på Glimten. Både hon och kompisen Ewa Berglund är besvikna över kommunens beslut.
- Det är en viktig verksamhet som tas bort om man lägger ned Glimten. Jag förstår inte att man alltid måste spara på barnen, när det finns så mycket annat att dra in på. Jag tror heller inte att en nedläggningen skulle ge några stora ekonomiska effekter, säger Ewa Berglund.

"Lägga ned något som funkar"
För många har Glimten blivit en socialt viktig träffpunkt, där föräldrar kan utbyta erfarenheter och diskutera gemensamma problem och glädjeämnen.
- Många av mina kompisar har äldre barn och det är inte så intresserade av att höra när jag pratar om förlossning och amning. Här träffar man människor som är i samma skede i livet och som har samma intressen. Det är trist att kommunen lägger ned något som fungerar så här bra, tycker Anita Andersson.
Barn- och utbildningsnämnden har brevledes fått reaktioner från föräldrar som kritiserar beslutet, men som läget är nu kommer den sista glimten av öppna förskolan att skådas den 31 januari. Även i övrigt planeras vissa förändringar av barnomsorgen i Kisa. Förskolan Minimalen kommer att flytta ur sina lokaler på Grönedegatan och istället inrymmas i andra lokaler.
- Vi kommer att använda kommunens egna tomma lokaler. Exakt var förskolan kommer att ligga är inte definitivt klart, men sannolikt kommer flytten att ske till hösten, säger Birgitta Nöidh.
Flytten av Minimalen kommer inte att påverka antalet förskoleplatser i Kisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om