Vinda hus kan exproprieras

Det tog sin tid. Men nu verkar Kinda kommun äntligen få möjlighet att expropriera de "herrelösa" fastigheterna i Hägerstad. Tanken är att sälja tomterna vidare till kyrkan och affären ska helst vara färdig i år.

De gamla byggnaderna vinglar betänkligt i Hägerstad. Nu öppnas en möjlighet till expropriation av de förfallna fastigheterna.

De gamla byggnaderna vinglar betänkligt i Hägerstad. Nu öppnas en möjlighet till expropriation av de förfallna fastigheterna.

Foto:

Kinda2009-03-24 08:04


Nu ger länsstyrelsen Kinda kommun rätt till äganderättsexpropriation i Hägerstad. Kanske kan därmed ett segdraget ärende närma sig en lösning.
Det handlar om sex tomter (Säby 1:9-1:14) som styckades av till villabebyggelse redan 1981. Men det blev inga villor. I stället följde flera konkurser, senast Rimab Rimforsabyggen AB 1992.

Herrelösa tomter
I dag betraktas fastigheterna som "herrelösa". Formellt ägs de dock av det likviderade företaget HG Åsenfors Invest AB, i Uddevalla.
På området står flera gravt förfallna byggnader. Det har varit ytterligare ett skäl att hitta en lösning. Området är helt enkelt farligt, inte minst för barn.

Fel nummer
Kinda kommun har i flera år velat expropriera området. I oktober 2007 skulle ärendet avgöras i fastighetsdomstolen. Men ett formellt fel hade begåtts. Det var fel registreringsnummer på gravationsbevisen.
På Kinda kommun hoppades man på en snabb lösning. Men så har det inte blivit. Nu måste hela processen tas om igen.
Länsstyrelsens beslut innebär att man nu kan gå vidare till fastighetsdomstolen än en gång. Frågan är hur fort det kan gå.
- Jag skulle tro att det tar tre-fyra månader, säger fastighetschef Gösta Gustavsson. Men det finns en viktig tidpunkt och det är årsskiftet 2009-2010. Det här måste vara färdigt innan dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om