Vindkraft kyler backen?

Bygg vindkraftverk ovanför Tolvmannabacken. Och använd elen till att kyla backen och därigenom förlänga skidsäsongen. Det föreslår Centerpartiet. Men frågetecknen är många.

Kinda2008-10-21 06:57

Nu kommer Centerpartiet i Kinda med ett utspel om Tolvmannabacken. Man vill att den arbetsgrupp som just håller på att bildas ska titta på möjligheten att låta vindkraft kyla backen.
- Nedkylning har ju varit uppe till diskussion, bland politiker och tjänstemän, i flera år, säger centerns Pia Tingvall. Nu vill vi att man tittar på om det är ett realistiskt alternativ. För vi tycker att det fallit i glömska.

Realistiskt?
Är det då ett realistiskt alternativ? Tja, det väcker i varje fall många frågor. Är det till exempel möjligt att över huvud taget bygga vindkraftverk vid backen?
Jonny Andersson håller just nu på att ta fram en vindkraftsplan för Kinda (som troligen antas i höst). Och enligt planen går det bra.

Stämmer med planen
- Man kan väl säga att det tangerar ett av de "sekundära områdena" vi tagit fram, säger Andersson. Sen finns det ju en telemast och området används rätt mycket för fliluftsliv. Men det finns inget som strider mot planen som den ser ut i dag.
Enligt centern skulle spillvärme från nedkylningen användas i fjärrvärmenätet vilket skulle vara ytterligare en finess. Men investeringen är stor. Bara ett stort vindkraftverk lär kosta 25-30 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om