Vindkraftsboom i Kinda

Kindas första vindkraftsanläggning planeras i Gölingstorp. Tre vindkraftverk, en investering på omkring 120 miljoner kronor. 2010 kan den stå färdig.

Kinda2009-02-05 08:02

Det råder lite av vindkraftsboom i Kinda just nu. Ett kraftverk planeras i Millingetorp och i trakten av Korpklev vill Nordex bygga tio vindkraftverk under de närmaste åren.
Ännu längre har vindkraftprojektet i Gölingstorp, norr om Svalsjö, kommit. Där vill Väktaren Vind AB bygga tre vindkraftverk redan nästa år.

Klart från kommunen
I förra veckan behandlades deras anmälan enligt miljöbalken i miljö-, bygg- och räddningsnämnden och nämnden hade inget att invända. Redan innan jul fick projektet bygglov.
- Så för vår del är det klartecken nu, säger miljö- och byggchef Yngve Blomberg på Kinda kommun.

Från Härnösand
Väktaren Vind är ett Härnösandsföretag som arbetat med vindkraft i 19 år, berättar företagets grundare Hans-Erik Flodin.
- Vi jobbar över hela Sverige. Från Piteå till Trelleborg.
Just nu bygger man i Gnosjö och Härnösand och har bygglov på ytterligare en rad platser, bland annat i Tranås och Kinda.

Tre vindkraftverk
I Gölingstorp handlar det om tre kraftverk på 2,5 megawatt. Tornen kommer att vara 100 meter höga, 150 meter inklusive rotorn. Det vill säga samma typ som planeras i Korpklev.
Den årliga produktionen förväntas ge motsvarande tusen villors totalförbrukning av hushållsel, varmvatten och eluppvärmning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om