Gustav Nordström är placerad i Umeå och berättar att han och de två kollegorna på den svenska marknaden parallellt jobbar med ett antal liknande anläggningar. Det är ett omfattande arbete som föregår en eventuell byggstart, någonstans mellan tre och fem år.
-Ibland går vi vidare med planerna, ibland justeras de, kanske blir mindre och i vissa fall avslutas de redan på planeringstadiet, säger han till vår tidning.
Det är viktigt att allt går rätt till och det är viktigt att vara lyhörd, för det handlar om stora investeringar varje verk kostar i storleksordningen 40 miljoner inklusive markarbeten. I detta fall kan det således handla om en investering i storleksordningen en miljard svenska kronor eller mer.
Miljökonsekvenser
Vi kunde redan i onsdagens tidning berätta att Fred. Olsen Renewable har bokat tid på Kinda kommunstyrelsens nästa sammanträde, den 6 februari, för att tala om det intresse som finns.
-Vi har som sagt några projekt som vi planerar, och en vindkraftspark igång. Den driftsattes 2015, omfattar 24 verk och ligger i Vindelns kommun.
Han berättar att företaget i första hand tittar på lämpliga områden i Sverige, att bygga vindkraftsparker på. I nästa status är det erforderliga tillstånd som krävs, innan projekteringen tar mer fast form och avtal skrivs med markägare.
-Samtidigt pågår en MKB-process, alltså en miljökonsekvensbeskrivning, förklarar Gustav Nordström.
Olika förutsättningar
Eftersom det rör sig om en stor investering som ska ge avkastning under lång tid är det desto viktigare att allt blir rätt redan från början. Han kan av den anledningen inte svara på varken om antalet färdiga verk, eller höjden på dem.
-Men gissningsvis handlar det om ungefär samma antal som Eon planerade. Och kanske samma höjder. Personligen tror jag inte det blir de allra högsta verken som finns på marknaden, alltså upp emot 250 meter.
-Det har att göra med vindar och höjder i samförstånd, en väldigt invecklad process. Dessutom är det olika förutsättning beroende på olika fabrikat på vindturbinerna.
Eons planer reducerades allt eftersom planeringsarbetet fortskred, fram till dess att det avslutades, men från början handlade det om 34 vindkraftverk. Om vi säger på att Fred. Olsen Renewable bygegr enligt den omfattning så handlar det alltså om en satsning på närmare 1,5 miljarder kronor.
-Vi berättar för politiker och tjänstemän så här i första förstudien om en så kallad "Boxmodell". Den visar bara de yttre gränser som aktuellt område omfattar. Jag vet att markägare och närboende gärna vill veta mer exakta koordinater, men det går inte att säga, det är massor av beräkningsmodeller som föregår exakta beslut om placering.
Snabb utveckling
Gustav Nordström säger att Fred. Olsen Renewable satsar i princip uteslutande på vind. Ännu så länge.
-Men det sker en ytterst snabb utveckling när det gäller att kunna ta tillvara solenergi, som inom en framtid kan det mycket väl bli lika effektivt som vindkraft. Vinden har den fördelen att effekterna av den energi som vi kan utvinna är så stora att de lönar sig kommersiellt.
Men utvecklingen, som ju är så snabb. Är det inte bättre att vänta en tid?
-Jo, visst skulle vi kunna lägga utbyggnaden i vilande en tid, men utvecklingen är enligt min bedömning ganska konstant, och då gäller det ju att någon gång slå till. Jämför med när du ska köpa en dator, där är det också snabb utveckling, men å andra sidan behöver du ju en dator redan nu.
I vissa fall har det redan under planeringstiden hänt så mycket att de verk som tas i drift, redan är "näst bäst".
Verkens höjd
I dagens läge handlar det om verk i storleksordningen 3,5 MW, som kan jämras med 5 000 hästkrafter.
Det var väldigt tuffa protester förr gången det skulle byggas vindkraft i Horn-Hycklinge. Det måste ni väl vara medvetna om?
-Ja, det stämmer. Men allt ska utredas och vi ska samråda med alla närboende. Det görs som sagt en MKB-beräkning och dessutom kan det handla om begränsningar i olika former, som beskrives i en så kallad "landskapsbildspåverkan", säger Gustav Nordström, Fred. Olsen Renewable.
Återigen, kan du ändå inte gissa vilken höjd på verken, det handlar om? Vad finns det för begränsningar?
-Det är inte säkert att de högsta verken är mest effektiva, det handlar mer om turbinen och vilka luftströmmar det handlar om. Och det går ju inte att bygga tusen meter höga torn. Jag kan bara säga att det förmodligen inte blir de allra högsta verken som finns på marknaden, men inte mer än så.