Vindkraftspark planeras söder om Kisa

Nordex Sverige AB planerar en vindkraftspark i Korpklev, söder om Kisa. Ett tiotal kraftverk med en maxhöjd av 150 meter. Men än så länge finns inga tillstånd.

Kinda2009-01-24 05:05

Nordex är ett företag som tillverkar vindkraftverk. Huvudkontoret ligger i Hamburg och tillverkningen sker i Rostock i Tyskland.
Sen ett drygt år driver det svenska dotterbolaget, Nordex Sverige AB, egna vindkraftsprojekt, just nu två i Hälsingland och ett i Dalarna.

Prat med markägare
Kanske blir det också ett projekt i Kinda. Det är i varje fall vad projektledaren Angelica Widing hoppas.
- Ja, vi för just nu diskussioner med markägarna i området. Men det är tidigt i processen och vi har inte sökt något bygglov än.

Vid Korpklev
Det handlar om ett tiotal vindkraftverk i det höglänta området mellan Korpklev och tv-masten. Från början var planerna hela 15 kraftverk men man fick minska antalet eftersom det blev för nära tv-masten.
Tidigare byggdes vindkraftverk mest vid kusterna. Men nya, högre kraftverk har gjort att även skogstrakter blivit intressanta.

150 meter höga
Nu handlar det om jättelika master där bara tornen är 80-100 meter höga och den totala höjden med rotor blir 150 meter. Varje kraftverk får en effekt på 2,5 megawatt vilket skulle ge cirka 6 000 megawattimmar per år.
Vindkraftsverken byggs med cirka 500 meters mellanrum. Ett mindre område runt varje mast måste avverkas och någon väg anläggas. Men annars kan skogen stå kvar, enligt Angelica Widing.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om