Vinterdäck-en tidsfråga

Nu närmar sig den kalla årstiden. Något som gör sig påmint vissa mornar när gräset är fullt av frost. När det är dags för vinterdäck är ofta en personlig fråga, fast så här står det i lagtexten.

Fr.v. Janne Sundberg, Catrin Andersson och Andreas Holmberg, Kisa Däckservice/Forslunds Gummi. Foto: Morgan Karlsson

Fr.v. Janne Sundberg, Catrin Andersson och Andreas Holmberg, Kisa Däckservice/Forslunds Gummi. Foto: Morgan Karlsson

Foto:

Kinda2017-10-21 10:00

Från den 1 december till den 31 mars ska ditt fordon framföras med vinterdäck, om det är vinterväglag. Kraven gäller både tunga och lätta fordon och avser även utlandsregistrerade fordon. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria. Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.

Dubbdäck

Definitionen av vinterväglag. Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober-15 april. Om det är eller befaras bli vinterväglag får du dock använda dubbdäck även annan tid.

Släpvagn

Om personbilar och lätta lastbilar har dubbdäck måste också en eventuell släpvagn som är kopplad till denna bil ha dubbdäck vid vinterväglag.

Har bilen odubbade däck får släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck. Det får inte finnas en kombination av dubbade och odubbade däck på ett fordon.

Dubbdäck på tunga fordon måste alltid sitta på samma axel.

- Dessa kallare dagar märks tydligt i telefonen, då många ringer och vill se över sina däck, eller beställa nya inför det annalkande vinterväglaget,berättar Janne Sundberg och Catrin Andersson på Kisa Däckservice/Forslunds gummi.

- I vår kundkrets är 70 procent av de vinterdäck vi säljer med dubb, och det kommer uppdateringar och nyheter varje år inom detta med vinterdäck.

- Det som ska bli intressant att följa under säsongen, är "Hakkas" nya system med två helt olika dubbar, där det ena sänker stoppsträckan och det det andra ska stabilisera sidorörelser, avslutar Janne Sundberg och Catrin Andersson.

De kalla nätterna och mornarna påminner om vad som är på gång. Ännu en vinterdäckssäsong. Foto: Morgan Karlsson
De kalla nätterna och mornarna påminner om vad som är på gång. Ännu en vinterdäckssäsong. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om