Vökby Bredband AB visar åter minus

Vökby Bredband AB:s bokslut för 2008 visar ett minus på 430 000 kronor. Till större delen är dock underskottet planerat och handlar om satsningar på kommunala bostadsbolag.

Kinda2009-05-07 06:57

För 2007 visade Vökby Bredband för första gången ett smärre överskott. Men i 2008 års bokslut är underskottet tillbaka.
- Ja, men det var ett budgeterat minus, säger företagets driftsansvarige Frank Gunnarsson. Bolaget gör en satsning på kommunala bostadsbolag för att få internet och telefoni i kabel-tv-näten.

Kindahus anslutna
I Vadstena är allt redan klart, berättar Gunnarsson. I Kinda har nästan alla Stiftelsen Kindahus fastigheter anslutits. Men än har man inte kopplat in själva lägenheterna.
Troligen kör man igång på prov i några fastigheter i Rimforsa redan i år. Men övriga Kinda får vänta.

Bildat 2003
Vökby Bredband AB bildades 2003 med de fem kommunerna Vadstena, Ödeshög, Kinda, Boxholm och Ydre som ägare.
Syftet var att erbjuda tjänster på det bredbandsnät som byggts ut inom VÖKBY-projektet (som avslutades 2007).
Sen starten har bolaget gått med 4,4 miljoner kronor minus.
- Den största orsaken är alla avskrivningar, säger Gunnarsson. Det är först nu som vi har slutavskrivningar på de första investeringarna vi gjorde 2003.

Turbulens kring företaget
Till det kommer den turbulens som var omkring bolaget i början och som ledde till att vd:n sparkades. Bara det handlade om kostnader på omkring en miljon.
Så sent som till nyår 2007 tvangs företaget till en nyemission eftersom aktiekapitalet på åtta miljoner var på väg att halveras. Ägarkommunerna gick då in med ytterligare fyra miljoner, vilket för Kindas del innebar 0,8 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om