Voteringarnas kväll i fullmäktige – budgeten för nästa år återemitterades

Oppositionen hade lekstuga med majoriteten på Kinda fullmäktige i måndags kväll. Dels fick man, efter votering, återremiss på majoritets förslag för budget för 2018 och plan för följande två år och dels fick man, efter votering, igenom att satsa 400 000 kronor på en lekplats i Hycklinge. Orsaken att majoriteten fick ge sig var att man hade fyra tomma stolar, tre socialdemokrater och en kristdemokrat dök inte upp.

Lars Karlsson (L)

Lars Karlsson (L)

Foto:

Kinda2017-06-21 10:34

– Vi är väldigt stolta över att kunna presentera en balanserad budget för 2018 och ram för 2019 och 2019. Vi satsar på effektiviseringar under tre år framöver och vi har stora åtaganden som underhållsarbeten och tunga investeringar. Vi har tillgångar i fastigheter som vi nu måste vara beredda att avyttra och det är något vi drar igång redan till hösten. jag yrkar bifall till kommunstyrelsens beslut om budgeten och planen, inledde Björn Hoflund (M) måndagskvällens fullmäktige.

Men något bifall blev det inte efter en lång rad inlägg från talarstolen i församlingsgården i Kisa. Först ut var Lars Karlsson (L):

– Jag kan inte ställa mig bakom förslaget. "Den som är satt i skuld är icke fri" sa en gång i tiden Göran Persson. Investeringsbudgeten behöver räknas om, den är orealistisk. Flera viktiga investeringar som bredband och bostadsbyggande saknas. Den samlade oppositionen kan inte godta den föreslagna budgeten och planen för 2019 och 2020. Vi yrkar på återremiss.

– Vi hörde ordet balanserad, nej det känns lite hetsigt att dra upp en sådan här budget. När det gäller investeringarna så görs de utan att man diskuterar det utanför blockgränserna. Det finns ingen tydlig plan, det gör mig orolig. Budgeten känns lite som att gissa och vinn, sa Pontus Wessman (MP).

– Jag måste tyvärr yrka på återremiss. Här handlar det om besparingar på 40 miljoner. Det är 80 tjänster som ska dras in på fyra år, det smärtar, sa Anders Lind (V).

– Den samlade oppositionen är enade om återremiss. Är ni bara eniga om det så är det väldigt tråkigt. Ni var med och beslutade om investeringarna när det gäller brandstation i Kisa och hallen och skolan i Rimforsa men nu vill ni inte vara med. Vi har lagt ett förslag som vi är enade om. Vad har ni för gemensam budget?. Lars Karlsson gick till pressen med sitt förslag, sa Björn Hoflund.

– Vi vill ge er en chans att komma tillbaka. Vi har ett eget budgetförslag. Vi ser inte ert som realistiskt, det är inte seriöst. När det gäller fastigheter kan vi inte sälja dom efteråt utan tvärtom, innan, kontrade Lars Karlsson.

– Medborgarna kan inte gå med på den här glädjekalkylen, sa Pontus Wessman.

– Tyvärr är det så att nästa majoritet måste höja skatten med det här budgetförslaget. Att avyttra skog kommer att bli en ännu sämre sits, nej det är ingen bra idé, sa Anders Ljung (C).

– Lars Karlsson det hade varit anständigt att komma med en egen budget. Det är ett rätt ynkligt hantverk, sa hans Måhagen (S).

– Tänk själva. Återremiss är det enda rätta, sa Lars Karlsson.

Pontus Wessman ställde frågan hur man skulle prioritera bland effektiviseringarna.

– Det är över hela bredden, både verksamheter och lokaler. Det behöver inte alls vara så att vi skär bort folk, svarade Björn Hoflund.

– Det du säger är att tjänstemännen ska prioritera. Var är kontrollstationerna?, undrade Pontus Wessman.

– Vi står bakom en återremiss. Planen ser allt för mörk ut för att vara möjlig, sa Christian Nordin Olsson (SD).

Pierre Ländell (LPo) menade att kommunens skogar ska vara kvar och att man kan minska kostnaderna för resecentrum i Kisa från 14 miljoner kronor till hälften och Pontus Wessman menade i sitt inlägg att området vid resecentrum ska tas över av privata aktörer.

Efter ytterligare ett par inlägg var det dags för beslut som slutade med votering som i sin tur slutade med att budgeten för 2018 och plan för 2019 och 2020 återemitterades.

Fem motioner stod på dagordningen under kvällen. En om uppställningsplatser för husbilar i Hycklinge från LPo, den besvarades och kommer att beaktas i arbetet med översiktsplaner. Nästa var om estetiskt lyft i Rimforsa från MP, även den besvarades och kommer att beaktas i pågående arbete med en fördjupad översiktsplan. Motion nummer tre var frågan om en lekplats i Hycklinge, ställd av LPo.

– Vi kommer inte att bygga någon lekplats i Hycklinge. En är färdigbyggd i Rimforsa, en är på gång i Kisa och en kommer att byggas i Horn, sa Hans Måhagen.

Men Pierre Ländell ville annat:

– Barkgrunden till min motion är att barn fortsätter att leka på lekplatsen som ligger inom skolområdet, skolan som kommunen sålde för några år sedan. Jag har gjort en egen utredning som visar att det finns 24 barn i Hycklinge samhälle och de leker i en direkt livsfarlig miljö. barnen i Hycklinge behöver inte en lekpark för en miljon kronor. De behöver en sandlåda och några gungor. Avsätt 400 000 kronor från kommunstyrelsens ofördelade medel till ärendet. Jag yrkar bifall till min motion.

Så var det dags för beslut och Ländells förslag vann, efter votering, med 16 röster mot 15, så att nu ska det byggas en fjärde lekplats i kommunen.

Fjärde motionen, från SD, handlade om revisionsutbildning.

– Vi kan komplettera den utbildningen som vi redan har beslutat om, sa han Måhagen.

Femte i sista motionen för kvällen var inlämnad av den samlade oppositionen handlade om fritidsbusskort åt ungdomar.

– Ni står de här fem herrarna i oppositionen med guldbyxorna på samtidigt som vi ska hålla i pengarna. Motionen ska avslås enligt förslaget, sa Björn Hoflund.

Även här blev det votering men då ställde sig SD:s fem ledamöter på majoritetens sida och motionen avslogs.

Pierre Ländell (LPO)
Pierre Ländell (LPO)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om