Det är den heta och osedvanligt torra sommaren som ställer till bekymmer, inte bara för hobbyodlare och lantbrukare, utan även för räddningstjänsten. Brandkåren har helt enkelt fått rycka ut på flera gräs- och skogsbränder än en normalblöt sommar.
Normalt sett brukar brandkåren räkna med cirka 1 500 till 1 700 mantimmar per år för utryckningar. Eftersom vi redan idag ligger på nästan det dubbla, eller 2 700 mantimmar, så är det mycket lätt att räkna ut att det blir ett minus på den brandposten.
- Vi räknar med cirka 200 000 kronor minus, när året är slut, säger nämndordföranden Gösta Gustavsson (M).
Men det är ytterligare en post som belastar den kombinerade nämndens budget.
- Ja, det är ökade kostnader för bostadsanpassning. Detta är dessutom kostnader som vi inte kan säga nej till. Det är lagstadgade krav som säger att vi måste ordna bostadsanpassning om behovet föreligger.
Ökad medvetandegrad
MBR-nämnden räknar med en merkostnad på cirka 200 000 kronor för bostadsanpassningar av olika slag. Det kan handla om mycket små anpassningar som hjälpmedel i form av handtag, eller större investeringar, som exempelvis installation av en hiss i en bostad.
Det rådande klimatet i samhället att allt fler ska bo kvar i sina hem är naturligtvis trevligt och bra på vissa sätt, men ställer samtidigt högre krav på anpassning och samhällets insatser.
- Vi tror också det är en högre medvetandegrad i samhället. Förr var det nog väldigt ofta så att äldre, eller personer som har någon form av rörelsehinder ”inte ville ligga samhället till last”, säger förvaltningschefen Yngve Blomberg. De kämpade vidare med vardagspusslet utan att ställa några krav.
Nu har en högre medvetandegrad medfört att flera känner till sina rättigheter och dessutom utnyttjar dem. Det kan dessutom vara så att en högre medelålder och flera äldre i samhället, för med sig ökade krav av den här typen.
Inköp under hösten
Slutligen finns en teori om att den ökade inflyttningen till storstäderna medför ökade krav i landsbygdskommuner som exempelvis Kinda. När barn och eller barnbarn flyttar så kan de inte längre ställa upp och ta hand om och hjälpa sina föräldrar eller släktingar med vardagsbestyren.
- Jag personligen ser inte enbart positivt på utvecklingen att kraven ökat för att äldre ska komma in på olika former av ”särskilda boenden”, säger Gösta Gustavsson.
Totalt sett pekar prognosen för MBR-nämnden på ett minus på cirka 400 000 tusen riksdaler. Utöver flera larm om bränder och ökad grad av anpassning av bostäder, så håller förvaltningen och nämnden sina siffror på ett bra sätt.
Och en del av underskottet räknar de med att kunna hämta hem genom att den nya stegbilen kanske trots allt inte måste kosta de två miljoner kronor som nämnden räknat med.
Investeringen ska genomföras under hösten och innan inköpet ska frågan återigen behandlas och godkännas av facknämndens politiker.