Torbjörn Gustavsson avgår snart som kultur- och fritidsnämndens ordförande. Men innan dess hoppas han kunna få igenom att en gata i Kisa döps efter Walter Ljungquist, Kisas store son.
Gustavsson föreslår att Rådhusgatan döps om. Den korta gatan löper rakt ner till Kisa torg och slutar alldeles intill biblioteket. Något rådhus har aldrig funnits i Kisa; mycket bättre att hedra en stor författare tycker Gustavsson.
- Han förknippas ju med Kinda och Kisa framför allt. Han växte upp här, han jobbade åt sin far här, han tog över tryckeriet här.Upptäcka LjungquistGustavsson har själv läst Ljungquist med stort intresse och hoppas att en egen gata skulle locka fler att upptäcka Ljungquists författarskap.
- Hans författarskap förkroppsligar ju mycket av de stämningar som finns här i Kinda, men samtidigt är det allmängiltigt på ett högre plan; det handlar om de stora livsfrågorna.
Gerda Antti-Ljungquist var gift med Walter Ljungquist. Hon gläds över förslaget.
- Jag tycker det är väldigt trevligt. Walter skulle ha blivit stolt. Bara förslaget värmde mig när jag hörde det.
Sen återstår att se om det verkligen blir en förändring. Det är inte så lätt att ändra gatunamn. Det blev kultur- och fritidsnämnden varse för några månader sen när man föreslog att en gata i Rimforsa skulle döpas om efter förre socialdemokratiske riksdagsmannen Erik Wärnberg. Då blev det stopp i miljö-, bygg- och räddningsnämnden (MBR-nämnden) efter protester från boende vid gatan.
Den här gången hoppas Gustavsson först få igenom förslaget i sin egen nämnd och sen skicka förslaget vidare till MBR-nämnden och kommunstyrelsen. Sen hoppas han på en rejäl diskussion om förslaget.
Gerda Antti-Ljungquist vet också att det är långt ifrån säkert att det blir någon ändring.
- Jag vet ju hur det är. Men tanken är trevlig. Och blir det inget så skulle Walter bara ha småskrattat lite.
Walter Ljungquists väg?
Ska Kisas store författare, Walter Ljungquist, äntligen få en väg uppkallad efter sig? Ja, i varje fall om kultur- och fritidsnämndens ordförande Torbjörn Gustavsson får bestämma. Han föreslår att Rådhusgatan mitt i Kisa döps till Walter Ljungquists väg. Att vägen slutar alldeles framför biblioteket är en extra poäng.
Rådhusgatan mynnar absolut mitt i Kisa. I bakgrunden biblioteket.
Foto:
Fakta/Walter Ljungquist
Walter Ljungquist föddes i Kisa år 1900. Fadern Josef var en framgångsrik handelsman som bland annat drev affär i Sveahuset och byggde jättelika villan Solhåg där i dag Kinda begravningsbyrå håller till. Moderns död 1912 påverkade hela familjen mycket, inte minst Walter som beskriver tiden som "de tysta åren".
Han tog över faderns tryckeri 1925 men redan då var skrivandet hans verkliga intresse. 1926 publicerades hans första novell och 1929 refuserades en roman av Bonniers. Genombrottet kom i stället med kortromanen "Ombyte av tåg" som gavs ut 1933.
Han fortsatte ge ut romaner och blev författare på heltid. Under 50-talet gav han ut en svit romaner med sitt alter ego: Jerk Dandelin. Ett av svensk litteraturs märkligaste romanbyggen.
Totalt gav Walter Ljungquist ut ett 20-tal romaner med namn som "Nycklar till okänt rum", "Källan", "Dam i svart" och "Ossian". Han skrev också noveller och filmdialoger i samarbete med bland annat Hasse Ekman.
Han var på 40-talet gift med Eva Neuman. 1950 gifte han sig med Gerda Antti och paret flyttade till Kinda. Först till Lindhylta, norr om Svalsjö, och 1964 till Thomestorp utanför Kisa. Walter Ljungquist avled 1974.