Warhammer 40 000 intog Folkets Hus

Rimforsa Nerders arrangerade KisCon 2017 under helgen på Folkets Hus i Kisa. Tre spelplaner fanns till förfogande där figurspelen sedan ägde rum under flera timmar.

De olika rollfigurerna har olika värden och det hela påminner om ett avancerat schackspel.

De olika rollfigurerna har olika värden och det hela påminner om ett avancerat schackspel.

Foto:

Kinda2017-10-30 10:00

Lokalen i Folkets Hus lockade sina likar under lördagens KisCon 2017. Små platsfigurer där den ena såg hemskare ut än den andra stod uppradade på de tre spelplanerna.

Fiktiv framtid

Varje deltagare hade handen full av tärningar som skulle bestämma utgången för varje drag under spelets gång.

Spelet heter Warhammer 40 000, och är ett brittiskt fantasi figurspel, med drygt 30 år bakom sig. Spelet finns över större delar av världen och har samlat drygt 100 000 medlemmar på en av spelets sociala sidor.

Spelet låter deltagarna iscensätta strider mellan olika arméer runtom i universum i en fiktiv framtid som utspelar sig 40 000 år efter Kristus i en mörk tidsålder, där mänskligheten spritt sig till andra planeter. Det finns tolv rivaliserande fraktioner att välja och bygga sin armé från.

Spelsystem

Antalet spelare kan vara två eller fler. I Warhammer 40 000 har varje spelare en armé vars storlek beror på ett poängvärde som varje modell har i regelboken. Spelgången är ett turordningsbaserat system där varje spelare först förflyttar hela sin armé, sedan skjuter med den och sedan avslutar med närstrid.

Ett spel omfattar vanligtvis fem till sju rundor, men tiden varierar stort beroende på arméstorlekar. Ofta tar en spelsession ett par timmar att genomföra, fast vissa tar en hel dag.

Två aspekter

Det är tärningarna som bestämmer utgången på spelet, som sedan mycket förenklat påminner om ett väldigt avancerat schackspel där deltagarna går omkring med varsitt måttband för att räkna på skjutavstånd och fundera ut vad som blir bäst för dem.

- Spelet har två aspekter. Dels kan man nöja sig med att limma ihop och måla rollkaraktärerna mer som en hobby, annars går man all in och är med och spelar också.

- Det finns nämligen tävlingar i båda kategorierna, berättade Marcus Almroth och Martin Hansen som satt vid ett bord och målade för fullt.

Inbiten spelare

De berättar att likt schack så har varje spelpjäs sin roll och olika värden för spelet. Dessa figurer speglar en framtid med laservapen, medan det även finns ett figurspel med armborst och dylikt.

Rimforsa Nerders är en klubb med tolv medlemmar som aktivt ägnar sig åt detta. Att stå bredvid som oinvigd och lyssna till detta spel är inte enkelt, då deltagarna kastar sig med ord och uttryck som bara en inbiten spelare förstår.

Med tre olika spelvärldar utmanade deltagarna varandra under helgens KisCon 2017. Foto: Morgan Karlsson
Med tre olika spelvärldar utmanade deltagarna varandra under helgens KisCon 2017. Foto: Morgan Karlsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om